Nelegálních cizinců v Česku výrazně ubylo. Nejčastěji jde o Ukrajince

Policie loni v Česku chytila 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti předchozímu roku je to o 3302 zadržených méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Loni už přes Česko do států západní či severní Evropy tolik neputovali uprchlíci v souvislosti s migrační krizí. Nejčastěji byli loni v zemi nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených. Informovalo o tom ve čtvrtek vedení cizinecké policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Statistiky chycených migrantů se podle ředitele cizinecké policie Milana Majera vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize. „Jedním z důvodů je uzavřená dohoda EU s Tureckem, které přestalo pouštět uprchlíky do Evropy," řekl Majer.

Kromě nich byli v zemi nejčastěji nelegálně občané Ruska, Kuvajtu a Vietnamu. Na pátém místě se umístili Syřané, kteří v roce 2015 kvůli uprchlické krizi patřili mezi nejčastěji zadržené cizince.

Británie přijme jen zlomek z plánovaných 3000 dětských uprchlíků. Nechce pobízet pašeráky

Číst článek

V loňském roce se také ze 168 na 56 snížil počet lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu nebo k překročení hranice. Bylo mezi nimi třináct převáděčů, což bylo meziročně o 105 méně. I tento pokles způsobila menší tranzitní migrace. Cizinecká policie loni odhalila 1430 falešných dokladů a dalších cestovních listin, což bylo o 1072 méně.

Mezi možná rizika pro letošní rok patří podle vedoucího oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimíra Takáče nebezpečí ze strany občanů Afghánistánu, kteří jsou nyní v Íránu, Řecku, Turecku nebo Makedonii a vyčkávají na přesun do Německa nebo severských zemí.

„I když zájem o severské země opadá," podotkl Takáč. Další obavy se týkají možného zvýšeného počtu uprchlíků, kteří přijdou z Itálie, odkud nyní vede hlavní tranzitní trasa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme