Praha chce vybudovat superholding. Hospodařil by s majetkem za stovky miliard

Pražští radní pracují na vytvoření tzv. superholdingu. Zastřešit by měl vybrané firmy s majetkovou účastí hlavního města, kterých je nyní okolo třech desítek. Nová společnost by měla začít fungovat od příštího roku. Vedení Prahy ale počítá s tím, že některé podniky by se do ní mohly začlenit už letos. První na řadu přijdou firmy z oblasti energetiky – Pražská plynárenská, Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost nebo Kolektory Praha. Pražský holding bude hospodařit s majetkem v hodnotě až několik set miliard korun. Vše ještě musí schválit zastupitelstvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová | Foto: Filip Jandourek

"Když zastupitelstvo záměr schválí, začneme realizovat jednotlivé kroky. Připravili jsme harmonogram od ledna 2017 do června 2018. V první polovině letoška si řekneme, jaké firmy a kdy, v druhé polovině roku to začneme implementovat. V první polovině 2018 bude vytvořena holdingová struktura,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu radní pro majetek Karel Grabein Procházka z hnutí ANO.

V současnosti má Praha podíly ve skoro třicítce firem, do holdingu by se mohla včlenit zhruba polovina z nich. Předně půjde o firmy, ve kterých město drží stoprocentní podíl. Pražští radní vycházejí ze závěrů auditu, který si město zadalo u poradenské společnosti Ernst & Young. Cílem kontroly bylo zjistit, jak Praha nakládá v městských firmách se svými vlastnickými právy.

Praha si platila kampaň na Parlamentních listech. Za neoznačené texty dala téměř 120 tisíc

Číst článek

„Analýza asi o 175 stranách byla dokončena minulý týden. Poukazuje na celou řadu nedostatků a navrhuje možné cesty. Jednou z nich je i vytvoření holdingové struktury s jednou ovládající osobou,“ popsal radní Procházka, který chce věc konzultovat se všemi opozičními kluby.

Vznik jedné zastřešující společnosti má podle něj tři hlavní pozitiva - lepší výkon akcionářských práv města, možnost předistribuovat zisky z jedné společnosti do druhé a úspory na daních. Podobný záměr se podle něho přitom připravuje v Brně a současně funguje například v Německu, Rakousku nebo Asii.

Požadavky na transparentnost

Podrobnosti ohledně vytvoření pražského holdingu představil Procházka na středečním jednání magistrátního kontrolního výboru. Zastupitelé si ho pozvali, aby jim záměr prezentoval.

Rada města ho schválila už loni v prosinci, na jednání zastupitelstva se však dostane zřejmě až v březnu. „Ve sdělovacích prostředcích běží celá řada informací a my nevíme, kde je pravda,“ odůvodnil to komunistický zastupitel Ivan Hrůza.

Přípravu tzv. superholdingu ovšem provázejí i pochybnosti. Podle opozičního zastupitele z klubu Pirátů Jakuba Michálka se riskuje transparentnost jednotlivých firem, město na ně navíc ztratí přímý vliv.

„Dneska nemáme záruku, že když dojde k přetransformování do holdingové struktury, dojde ke zefektivnění. Navíc se městské firmy zanoří do druhé úrovně a bude na ně těžší dohlídnout. Proto budeme trvat na tom, aby zásady transparentnosti byly zakotveny přímo ve stanovách společnosti,“ uvedl.

Jinak záměr vedení města pirát Michálek vítá. „Holding dostane například za úkol postavit metro a vedle něho třeba parkoviště. Zapojí se do toho dopravní podnik, TSK zajistí navazující komunikace, Pražská plynárenská zas sítě, které jsou potřeba. Firmy se v rámci struktury budou koordinovat samy a městu tak odpadne spousta řešení,“ dodal.

Zda se do holdingu zapojí i pražský dopravní podnik (DPP) nebo Technická správa komunikací (TSK), není zatím jasné. S jistotou by naopak chtělo město začlenit společnosti v oblasti kultury, jako jsou výstaviště, Obecní dům, kongresové centrum a informační služby Prague City Tourism.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme