Ve Švédsku odsoudili k doživotí Syřana, který v Idlíbu 'krutě' vraždil Asadovy vojáky

Na doživotí poslal ve čtvrtek švédský soud do vězení Syřana, který se před pěti lety podílel na vraždě sedmi vojáků režimu prezidenta Bašára Asada v severosyrském Idlíbu. Šestačtyřicetiletého muže usvědčila především nahrávka, kterou si islamisté při zabíjení zajatců pořídili, informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský voják na předměstí Damašku

Syrský voják na předměstí Damašku | Foto: public domain, Elizabeth Arrott

Podle stockholmského soudu byl Hajsam Umar Sachán členem skupiny radikálních islamistů, která v květnu 2012 v provincii Idlíb na severu Sýrie zavraždila sedm vládních vojáků. Jejich vraždu inscenovala jako popravu a natočila si ji na video.

Sachán, který později odešel do Švédska, kde v roce 2013 požádal o azyl, sám zastřelil jednoho ze zajatců, uvedl soud. V rozsudku odmítl argumenty Sachánovy obhajoby, podle které mu zastřelit vládního vojáka nařídil velitel, a on tak musel uposlechnout rozkaz.

Syrský voják strávil měsíce v zajetí džihádistů. Zabíjeli lidi jako kuřata, vzpomíná

Číst článek

Vraždy podle soudce islamisté provedli za "zvlášť krutých okolností". Zajatí Asadovi vojáci byli nuceni klečet a někteří měli ruce svázané za zády. Zastřeleni byli navíc jen dva dny po svém zajetí, a podle švédského soudce se jim tak nemohlo dostat spravedlivého soudu.

Sachána, který obdržel od švédských úřadů povolení k pobytu, zadrželi v březnu loňského roku ve městě Örebro. Od té doby byl ve vazbě. Před tím, než se v roce 2012 v Sýrii připojil k islamistům, pracoval deset let jako elektrikář na severu Itálie. Do vlasti zřejmě prchl poté, co byl předvolán k soudu kvůli násilnostem během protiasadovské demonstrace před syrským velvyslanectvím v Římě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme