Sobotka píše Babišovi kvůli dluhopisům. Měl by si zamést před vlastním prahem, reagoval ministr

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce vědět, jestli Finanční správa prověřovala korunové dluhopisy Agrofertu. Ptá se na to v dopise, který poslal ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Sobotka chce také vědět, jak jeho vicepremiér hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. Podle něj tak Babiš mohl obejít placení daní. Ministr to ale odmítl. Premiéra obvinil, že dělá kampaň a problematiku dluhopisů mohl řešit už dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. | Foto: Filip Jandourek

Premiér Bohuslav Sobotka v dopisu odkazuje na rozhovor bývalé náměstkyně ministerstva financí Simony Hornochové. Hospodářským novinám řekla, že emise korunových dluhopisů byly běžným způsobem, jak se vyhnout zdanění dividend. „Pokud vím, Finanční správa neudělala naprosto nic," uvedla.

Premiér v dopisu píše, že by ho překvapilo, pokud by se problémem Finanční správa nezabývala. Ministr financí Andrej Babiš by proto podle něj měl sdělit, k čemu Finanční správa při prověřování případně dospěla a jaká navrhuje opatření.

„Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?" ptá se premiér v dopise. Ministra financí rovněž požádal o stanovisko k situaci, kdy právnická osoba vydá korunové dluhopisy a koupí je jen její majitel.

„Nejde o situaci, která si žádá prověření ze strany Finanční správy? Nejde o situaci, která si žádá prověření v zájmu státního rozpočtu a občanů ČR?" píše.

Premiér dělá kampaň, reaguje ministr financí

Babiš v Ostravě řekl, že dopis předal náměstkyni Aleně Schillerové, protože do činnosti nezávislé Finanční správy nezasahuje. „My se k tomu vyjádříme jako ministerstvo. Já jsem teď byl tři dny na cestách, tak to kolegové zpracovávají a určitě panu premiérovi odpovím," uvedl Babiš.

Za obcházení placení daně situaci v Agrofertu Babiš nepovažuje. „Ne. Určitě ne. To byl zákon a není to podezřelé. A v podstatě byl na to poradce, je na to odhad a bylo to podle zákona, bylo to v pořádku," řekl vicepremiér.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. | Foto: Filip Jandourek

Finanční správa se ve středu k problematice dluhopisů vyjádřila obecně s tím, že „pokud v souvislosti s dluhopisy pracovníci Finanční správy zjistí skutečnosti, které jsou v rozporu s daňovými předpisy, potom se v souladu se základním cílem správy daně, tedy správně stanovit a vybrat daň, tímto porušením zcela jednoznačně zaobírají."

Babiš míní, že Sobotka si před březnovým volebním sjezdem ČSSD dělá kampaň. „Každý den nějakým způsobem do mě kopne, ale tak to je jeho problém," řekl ministr financí s tím, že by si měl premiér zamést hlavně před vlastním prahem. Sobotka podle něj mohl v minulosti navrhnout omezení korunových dluhopisů. „Pan premiér nehlasoval za zrušení možnosti neplatit daně," uvedl.

Ministr financí odmítá, že nákupem dluhopisů porušil zákon, Sobotka mu nedávno vulgárně vyčetl, že ale předpisy obešel, a obral tím stát na daních. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme