Islámský stát v Pákistánu zaútočil na věřící ve svatyni, nejméně 75 mrtvých

Při sebevražedném pumovém útoku v přeplněné súfistické svatyni v jižním Pákistánu ve čtvrtek zemřelo nejméně 75 lidí, více než 150 dalších osob bylo zraněno. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS) v prohlášení zveřejněném prostřednictvím agentury Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Novou bilanci potvrdila policie, kterou citovala agentura Reuters. Podle jejích informací ovšem může počet obětí dál stoupat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch v pákistánském městě Láhauru

Výbuch v pákistánském městě Láhauru | Zdroj: Reuters

Čtvrteční útok je nejkrvavějším ze série pumových útoků, které tento týden postihly Pákistán poté, co pákistánská odnož Talibanu a další islamistické ozbrojené skupiny pohrozily novou ofenzivou. IS působí převážně na Blízkém východě, v posledních letech ale sílí i jeho přítomnost v Pákistánu.

Útoky zpochybňují dojem zlepšující se bezpečnostní situace v zemi. Jsou zároveň označovány za důkaz, že ozbrojenci stále představují vážnou hrozbu pro Pákistán, zemi se 190 miliony obyvatel, která disponuje jadernými zbraněmi.

Nejnovější atentát odsoudil pákistánský premiér Naváz Šaríf, který slíbil, že neustane v boji proti islámským ozbrojencům útočícím na vládu, soudní systém a všechny, kdo se neztotožňují s jejich striktní interpretací sunnitského islámu.

Nejméně 48 mrtvých v Bagdádu. Jde o třetí sebevraždený útok za tři dny

Číst článek

Útočník vstoupil do súfistické svatyně Lal Šáhbáz Kalandar v provincii Sindh v době, kdy se tu shromáždily davy věřících. Súfismus je mystická, tolerantní forma islámu, která je trnem v oku islámských extremistů.

V Pákistánu je súfismus praktikován po staletí a svatyně, jež se stala terčem útoku, patří k nejuctívanějším súfistickým mešitám v zemi. Je zasvěcená svatému muži ze 13. století, jehož ducha vyvolávají věřící v extatických každodenních rituálech se zpěvem a tancem.
Jedna ze súfistických svatyní se stala útokem IS i v listopadu loňského roku. Při výbuchu v okresu Chuzdar v provincii Balúčistán zemřelo nejméně 52 lidí a více než 100 osob bylo zraněno.

Čtvrtečním útokem pokračuje série násilností, které se tento týden v Pákistánu odehrály. Nejvážnějším incidentem byl pondělní pumový útok, při kterém ve východopákistánském Láhauru zahynulo 13 lidí. Přihlásila se k němu frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár. Tato skupina se loni přihlásila také k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce v Láhauru ve veřejném parku zahynulo přes 70 osob.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme