Způsobuje hlavičkování demenci? Vědci zkoumali pět fotbalistů, u všech propukl Alzheimer

Dlouhodobé hlavičkování a srážky s hráči můžou u fotbalistů vést k poškození mozku a vzniku demence. Přímou souvislost ale britští vědci v nové studii nepotvrdili. Dcera bývalého anglického reprezentanta, který zemřel v 59 letech, tvrdí, že se problém úmyslně podceňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavičkové souboje k fotbalu patří, pro fotbalisty ale mohou být nebezpečné

Hlavičkové souboje k fotbalu patří, pro fotbalisty ale mohou být nebezpečné | Zdroj: Reuters

Odborníci z University College London a cardiffské univerzity zkoumali mozky pěti profesionálních fotbalistů a jednoho amatérského hráče. Dotyční hráli fotbal v průměru 26 let a u všech propukla Alzheimerova choroba, když dovršili 60 let věku.

U čtyř z nich se přitom prokázaly znaky chronické traumatické encefalopatie, degenerativního onemocnění častého třeba u boxerů, kdy člověk trpí následkem opakovaných nárazů do hlavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výzkum britských fotbalistů přiblížil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Vědci ale současně varují před unáhlenými závěry. Upozorňují na omezený rozsah studie, podle nich se neprokázala jasná spojitost mezi dlouhodobým hraním fotbalu, tedy i hlavičkováním, a vznikem demence.

Profesor Huw Morris ale přiznává, že se poprvé u skupiny fotbalistů našly důkazy, že během aktivní kariéry utrpěli zranění hlavy, což zřejmě mělo vliv na vznik demence. Vědci dále upozorňují, že nezkoumali rizika hlavičkování u dětí.

Rodina jednoho ze zesnulých anglických fotbalistů, Jeffa Astlea, má pocit, že se v kolébce fotbalu problém bagatelizuje. Když bývalý útočník WBA a anglické reprezentace v roce 2002 zemřel, z lékařské zprávy vyplynulo, že „k mozkovému traumatu přispělo dlouhodobé hlavičkování těžkých kožených míčů.“

Problémy má polovina anglických mistrů světa

Útočník byl přitom až do 55 let, kdy mu lékaři diagnostikovali počínající demenci, ve špičkové kondici. Jeho dcera Dawn BBC řekla, že se příčinu otcovy smrti pokusila Fotbalová asociace zamést pod koberec.

„Důkazy byly jasné a my si vždy mysleli, že tatínek přece nemohl být jediný. Od té doby mě kontaktovaly rodiny stovek fotbalistů, kteří buď zemřeli na degenerativní onemocnění mozku, nebo jím trpí,“ říká dcera bývalého fotbalisty.

Jako příklady uvádí fotbalové legendy Nobbyho Stilese, Martina Peterse nebo Raye Wilsona. „Ti všichni trpí demencí a k tomu má ještě Jack Charlton trpí výpadky paměti. To máte skoro polovinu sestavy mistrů světa z roku 1966.“

Podle vdovy po Jeffu Astleovi je ostudou, že Fotbalová asociace ani hráčská asociace nic nepodnikly s cílem zvýšit povědomí o tomto druhu rizika. Rodina založila nadaci, která má financovat další výzkum potvrzení mozku u fotbalistů.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme