Až 13 000 novodobých otroků. Proti vykořisťování bude v Británii po boku policie bojovat i církev

Obchodování s lidmi je stejně výnosné, jako nelegální. Třeba v Británii pracují oběti novodobých otrokářů ve stavebnictví, potravinářském průmyslu nebo zemědělství. Obchodníci s lidmi jsou dobře organizovaní, a získat proti nim důkazy je velmi složité. Oběťmi i jejich trýzniteli přitom bývají i čeští občané. Zlepšit neradostnou situaci se teď pokouší společná iniciativa katolické církve ve Spojeném království a tamní policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní otroky najdeme i v České republice. Mnoho nelegálních dělníků je vykořisťováno (ilustrační foto)

Moderní otroky najdeme i v České republice. Mnoho nelegálních dělníků je vykořisťováno (ilustrační foto) | Foto: CC0 License

„Moderní otrokářství se neděje jen různě po světě, ale taky přímo tady, v Londýně. Oběti obchodníků s lidmi se nejspíš nacházejí i někde blízko místa, kde právě jsme. Ministerstvo vnitra si myslí, že novodobých otroků je v zemi asi 13 tisíc. Třeba to jsou lidé, kteří vám myjí auto, upravují nehty v jednom z malých salónů nebo připravují jídlo v podnicích rychlého občerstvení,“ popisuje Mick Duthie z Metropolitní policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Británii je podle odhadů 13 tisíc novodobých otroků. Proti obchodování s lidmi bojuje policie s církví

Nepřímo naznačuje, že Britové často nevidí, nebo nechtějí vidět, že se jim moderní otrokářství odehrává přímo před očima.

Mick v roce 2008 vytvořil první specializovaný tým Metropolitní policie pro boj s tímto typem kriminality. Ten se dnes považuje za druhý nejvýdělečnější zločin. Teď bude pokračovat ve svém snažení v „barvách“ katolické církve.

„Naše iniciativa je založená na spoustě mravenčí práce na místní úrovni, abychom zvýšili povědomí o tomto nešvaru. Chceme jako církev organizovat spoustu akcí, abychom v dobrém slova smyslu „pronikli“ do přistěhovaleckých komunit, kde se obchodování s lidmi odehrává,“ řekl Českému rozhlasu arcibiskup z Westminsteru, Vincent Nichols.

Co podle Britů znamená moderní otrokářství?
Pojem moderní otroctví podle zprávy britské vlády zahrnuje nevolnictví, nucenou práci i obchodování s lidmi. Mezi jeho formy řadí sexuální a pracovní vykořisťování, domácí otroctví nebo vykořisťování dětí. Obchodníci s lidmi jednotlivce klamou a nutí proti jejich vůli být oběťmi zneužívání, nevolnictví a nelidského zacházení. V Británii podle této zprávy obchodují s lidmi organizované skupiny i jednotlivci.

„Kromě toho chceme poskytovat pomoc obětem, které se podařilo vyrvat ze spárů otrokářů. Spolupracujeme úzce s Metropolitní policií a poskytujeme třeba prostory, kde se ti nebožáci cítí bezpečně, a kde je policie může v klidu vyslechnout,“ uvádí kardinál Nichols, který katolickou církev vidí coby síť dobra, která bojuje proti síti zla obchodníků s lidmi.

Celá iniciativa nese název Santa Marta, což je název sídla papeže Františka. Ten tažení proti obchodování s lidmi označil za jednu z priorit.

„Podařilo se nám rozprášit několik českých sítí obchodníků s lidmi. Musíte pracovat na obou koncích „řetězu“. Nemá smysl jen tady v Británii zachraňovat oběti, a nechat otrokáře, aby sem tou samou trasou dostávali další zranitelné osoby. Je ale klíčové v obětech vzbudit důvěru, poskytnou jim ochranu, abychom získali jejich svědectví a dotáhli do konce případy proti obchodníkům s lidmi,“ doplňuje detektiv Mick Duthie.

Ten také tvrdí, že nejlepší prevencí proti obchodování s lidmi je snížení poptávky po tomto typu pracovní síly. Nová legislativa a s ní spojené přísné tresty pro firmy a jednotlivce, které by oběti novodobých otrokářů zaměstnaly, by časem mohla přinést ovoce.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme