Soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group, prezidentku země měl uplácet miliardou

Jihokorejský soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group I Če-jonga, který je vyšetřován v souvislosti s korupčním skandálem, jenž vedl k dočasnému sesazení korejské prezidentky. Soud též oznámil, že zamítl vydání zatykače na generálního ředitele dceřiné firmy Samsung Electronics Pak Sang-čina, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group I Če-jonga.

Soud schválil zatykač na šéfa firmy Samsung Group I Če-jonga. | Zdroj: Reuters

Úřad speciálního žalobce žádal o vydání zatykače na I Če-jonga už v lednu. Žaloba ho tehdy vinila, že jeho firma výměnou za různé výhody vyplatila úplatky za 36,42 milionu dolarů (asi 927 milionů korun) Čche Son-sil, důvěrnici dočasně sesazené prezidentky. Jihokorejský soud v lednu odmítl dát souhlas k vydání zatykače.

Tento týden ale žalobce obvinění proti I Če-jongovi, který je známý také jako Jay Y. Lee, rozšířil. Nově žalobce viní I Če-jonga ze zatajování zisku z kriminální činnosti.

I Če-jong, který je místopředsedou dceřiné společnosti Samsung Electronics, vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia ochromil infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn.

Jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat.

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme