Zájem Poláků o práci v Británii klesl kvůli brexitu o polovinu. Míří raději do Německa

Británie už Poláky neláká. Především kvůli nejistotě a také obavám z protipolských nálad klesl v uplynulém roce zájem o práci ve Spojeném království až na polovinu. Po referendu o brexitu jich míří stále více hlavně do Německa nebo Skandinávie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brexit

brexit | Foto: Fotobanka Pixabay

Když se zhruba měsíc po osudovém referendu o vystoupení Spojeného království z unie setkala polská premiérka Beata Szydlová se svou britskou kolegyní, ujistila ji Theresa Mayová o tom, že jsou Poláci v Británii dál vítáni a že si země váží jejich přínosu. Mezi Poláky ale panuje nejistota.

„Pořád nám scházejí konkrétní informace, není jasná regulace a co víc, britská vláda ještě ani nezačala s Evropskou unií vlastně jednat. Máme mnoho otázek a musíme si počkat na odpovědi,“ popisuje Andrzej Kubisiak z agentury Work Service, která Polákům nabízí práci v zahraničí.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co je tvrdý brexit? A znáte Tři brexitýry? Přehledně o rozlučce Britů s Evropskou unií

Číst článek

„Samotná debata okolo Brexitu a informace o výsledku referenda způsobily, že Poláci ztratili chuť do té země jezdit. Abych byl konkrétní: loni v listopadu jsme si udělali průzkum a srovnali to s výsledky z předchozího roku. Za pouhých 12 měsíců klesl zájem o výjezd za prací do Británie v Polsku o polovinu,“ přidává Kubisiak.

Vliv na pokles zájmu o práci v Británii mají i jiné okolnosti. Loňské útoky na Poláky v Británii byly sice ojedinělé, ale v Polsku měly v médiích obrovskou, místy až hysterickou odezvu.

„Ta nejistota, co bude dál, jak budou vypadat pravidla, protiimigrační nálady, o kterých Poláci čtou a slyší v médiích, to všechno je velmi znepokojuje. Výjezd za prací do Británie si dvakrát rozmyslí. A to možná brzdí jejich zájem dokonce víc, než třeba nějaká zpřísněná regulace,“ dodává Kubisiak.

Poláci už proto míří jinam. Podle Kubisiaka by tak brzy mohly britské prvenství převzít země, jako je Německo, Nizozemsko nebo Skandinávie.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme