Zlatý bojovník proti dopingu. Na karmu nevěřím, říká biatlonista Bailey

Na biatlon se už chtěl vykašlat. Je mu skoro 35 let a dosud nikdy nezískal žádnou velkou medaili. Až teď se Američan Lowell Bailey dočkal, právě on ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Rakousku odsunul na druhé místo Ondřeje Moravce. Shodou okolností v sezoně, ve které se stal velkou postavou boje proti dopingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lowell Bailey se svého momentu dočkal, o jeden z předchozích ho ale obral doping

Lowell Bailey se svého momentu dočkal, o jeden z předchozích ho ale obral doping | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Při medailovém ceremoniálu tleskali rakouští fanoušci Lowellovi Baileymu, jako by šlo o jejich závodníka. Srdečně oceňovali to, co 34letý veterán v posledních letech dělá pro biatlon. Teď si vybojoval titul mistra světa.

„Moc nevěřím na karmu, spíš na tvrdou práci. Vyplatilo se to, i když to trvalo strašně dlouho. Koukal jsem na ty, kteří jsou na stupních vítězů skoro každý týden, a říkal si, že na to asi nemám, měl jsem o sobě hodně pochybností,“ přiznává Lowell Bailey.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lowell Bailey získal téměř ve 35 letech svou první velkou medaili

„Až tenhle rok jsem si řekl: no a co, narodil jsem se s nějakým talentem a trénuju nejvíc, jak to jde, víc udělat nemůžu. Miluju biatlon a tohle je neuvěřitelná odměna,“ dodává mistr světa.

Třeba biatlonový bůh přece existuje a k vytouženému zlatu pomohl Bailleymu i proto, jak se s Michalem Šlesingrem a Martinem Fourcadem angažoval v přípravě antidopingových pravidel, která nakonec Mezinárodní biatlonová unie schválila.

Jsem za něj rád, ale taky čekám dlouho, směje se Moravec

„Mým úkolem člena komise sportovců je zastupovat názory většiny biatlonistů a myslím, že většina biatlonistů chce čistý a férový sport, takže to beru za svou povinnost,“ vysvětluje veterán ve startovním poli.

Řada ostatních biatlonistů to ale za povinnost a samozřejmost nebere, Lowella Baileyho si váží a zlato mu přeje, včetně stříbrného Ondřeje Moravce.

Ondra předvedl famózní výkon, chválí trenér Rybář. Triumfovaly národy bojující s dopingem

Číst článek

„Je to skvělý sportovec a k tomu bojuje v komisi sportovců a všude možně. Toho si hrozně cením a jsem za něj strašně rád. I když já už na to zlato čekám taky docela dlouho,“ naráží na pro sebe stinnou stránku Baileyho příběhu Ondřej Moravec. I on se ještě může prvního individuálního zlata na letošním šampionátu dočkat – v nedělním závodu s hromadným startem.

Dnes se v Hochfilzenu jedou ženské štafety. Tu českou rozběhne Jessica Jislová. Na dalších úsecích budou Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a finišmanka Gabriela Koukalová.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme