Ústavní soud odmítl stížnost exšéfa brněnských strážníků. Přikryl zahlazoval pokuty známým

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého ředitele Městské policie Brno Jaroslava Přikryla. ČTK to zjistila z otevřené justiční databáze. Přikryl si odpykává 1,5 roku vězení za zneužití pravomoci. Exšéf brněnských strážníků zahlazoval pokuty svým známým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Přikryl, bývalý šéf brněnské městské policie

Jaroslav Přikryl, bývalý šéf brněnské městské policie | Foto: Městská policie Brno

Odůvodnění zatím Ústavní soud nezveřejnil. Mluvčí Miroslava Sedláčková ponechala informaci bez komentáře, protože jde o anonymizovanou trestní kauzu.

Případ bývalého ředitele strážníků tvoří dvě kauzy. V první byl potrestán za to, že 20 známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Vše se řešilo domluvou. Městský soud za to Přikryla poslal na 1,5 roku do vězení.

Stejný soud později trest o dva měsíce zvýšil prostřednictvím souhrnného trestu. Přikryl se totiž podle verdiktu dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Exšéf brněnských strážníků Přikryl nastoupil do vězení. Za mřížemi si má odpykat 1,5 roku

Číst článek

Rozhodnutím Krajského soudu v Brně se trest nakonec znovu snížil na 1,5 roku vězení. Od potrestání za neoprávněné nakládání s osobními údaji totiž nakonec soud upustil.

Přikryl, o kterém se kdysi mluvilo jako o možném kandidátovi na policejního prezidenta, vinu popírá. Předloni neúspěšně podal dovolání k Nejvyššímu soudu. „Příslušný skutek byl bez jakýchkoliv pochybností objasněn, nalézací soud zvolil odpovídající právní kvalifikaci a uložený trest odpovídá všem zákonným kritériím," stálo tehdy v usnesení soudu.

Přikryl opakovaně žádal o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Do vězení nastoupil loni koncem října.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme