Proč pít kefír? Pomáhá vašemu imunitnímu systému a způsobuje dlouhověkost, říká odbornice z VŠCHT

16. únor 2017

Co jsou vlastně probiotika? A proč by měl člověk na rozdíl od jiných savců mléko pít i v dospělosti?

„Fermentované mléčné výrobky obsahují živé mikroorganismy, které pomáhají vašemu imunitnímu systému,“ říká Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. V obchodech je najdete jako kefíry, acidofilní a jogurtová mléka, kysané mléko, kysané podmáslí nebo kyška (zákys).

Obsahují organické kyseliny a antimikrobiální látky, které navíc potravinu konzervují. Ve vašem těle pak působí hlavně proti nežádoucím mikroorganismům. Jsou i dobrou alternativou pro všechny, kteří mají problém s trávením mléka. Taky působí probioticky.

Co to jsou probiotika?

„Ruský imunolog Ilja Mečnikov přišel s teorií, že za dlouhověkostí kavkazských pastevců stojí bohatá konzumace fermentovaných mléčných výrobků,“ vysvětluje Horáčková. Další výzkumy to potvrdily. Stojí za tím probiotické mikroorganismy ze skupiny bakterií mléčného kvašení (lactobacillus nebo fibidobakterie).


Probiotika vs. prebiotika
Nepleťte si probiotika (živé mikroorganismy) s prebiotiky (vláknina). Prebiotika jsou obvykle polysacharidy, které podporují růst prospěšných probiotických mikroorganismů v těle. Nejznámější je inulín, který se občas přidává do jogurtů.

„Ve vašich střevech žije 1,5 až 2 kg bakterií, které ovlivňují vaši imunitu i nervový systém.“ Mezi bakteriemi najdete i zástupce mléčného kvašení. Ty s pozitivními vlastnostmi se dostaly do kategorie probiotických mikroorganismů, tedy probiotik. Koupíte je jako různé doplňky stravy v kapslích.

Mýty o mléku

Měl by ale dospělý člověk vůbec ještě pít mléko? Určitě jste už nejednou slyšeli, že je určeno pouze pro mláďata. „Měl. Právě proto, že nám příroda umožnila konzumovat mléko, mohli lidé v minulosti vůbec přežít tuhé zimy.“ Nejvíc lidí s intolerancí laktózy najdete v jižních státech a v Africe, nejméně na severu.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.