Francie si stěžuje u evropského soudu. Vadí jí, že se rozpočet EU neschvaloval ve Štrasburku

Francie podala stížnost k evropskému soudnímu dvoru na rozpočet Evropské unie pro letošní rok. Podle vlády v Paříži porušuje unijní smlouvy, protože ho Evropský parlament schválil v Bruselu, a ne ve Štrasburku. Europoslanci ale za francouzským krokem vidí snahu zdůraznit roli Štrasburku, kam se i přes kritiku mnoha států musí na jeden týden v měsíci stěhovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Michal Hartman

Francie je hlavním zastáncem zachování druhého sídelního města Evropského parlamentu ve Štrasburku. To je zakotveno i v unijních smlouvách. Francouzský prezident Francois Hollande v minulosti prohlásil, že by se postavil proti změně smluv, která by sídlo parlamentu přesouvala výhradně do Bruselu.

Pravidelné stěhování europarlamentu do Štrasburku má mnoho kritiků mezi členskými státy i samotnými europoslanci. Jedním sídlem by podle nich unie ušetřila 180 milionů eur ročně. Kampaň za jedno sídlo podpořila většina europoslanců, vyjma těch z Francie a Lucemburska.

Ve Francii odsoudili za převaděčství dva Čechy. Pomáhali uprchlíkům za hranice Schengenu

Číst článek

Francouzská vláda argumentuje zněním Lisabonské smlouvy, podle které má europarlament rozpočet unie schvalovat ve Štrasburku. Evropský parlament se ale brání, že neměl jinou možnost než ho tentokrát odhlasovat v Bruselu.

Unie se na podobě rozpočtu dohodla loni v polovině listopadu těsně před štrasburskou plenární schůzí. Podle europarlamentu by se tak nestihlo vše připravit pro jeho schválení a čekat na prosincovou schůzi ve francouzském městě nebylo možné. Hlasovat o rozpočtu se totiž podle unijních pravidel musí do 14 dnů od dohody. Verdikt Soudního dvora Evropské unie se očekává za několik měsíců.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme