Vládu by Zeman jmenoval i s komunisty, bohumínské usnesení označil za přežitek

ROZHOVOR: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že bohumínské usnesení považuje za přežitek. Je ale toho názoru, že jeho zrušení by měl schválit sjezd sociální demokracie. Jeho ignorování je podle prezidenta neúcta k právu. Jediná strana, kterou by ve vládě viděl nerad, je Dělnická strana sociální spravedlnosti, dodal prezident na tiskové konferenci během své návštěvy Královéhradeckého kraje. V rozhovoru se hlava státu vyjádřila také k HateFree nebo ke své plánované květnové cestě do Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Vládní spolupráci s KSČM sociálním demokratům zakazuje takzvané bohumínské usnesení z roku 1995. „Voliče ČSSD nezajímá, jestli máme logo červené, nebo oranžové. To je debata lidí, kteří jsou opravdu odtržení od reálného života,“ řekl šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka pro Hospodářské noviny. Dodal, že bohumínské usnesení vězí v historii a formálně ani není potřeba se k němu vracet. Prezident Zeman se Sobotkou souhlasí, upozornil ale na to, že usnesení bylo tenkrát přijato konkrétním orgánem a byla by podle něj chybou tento orgán nyní obejít.

Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro HN řekl, že bohumínské usnesení je podle něj přežitek. Co tomu říkáte jako bývalý předseda strany a budete například doporučovat svým známým ve straně, aby na březnovém sjezdu chtěli prosadit zrušení usnesení?

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Miloš Zeman k bohumínskému usnesení.

Že je bohumínské usnesení zastaralé, o tom jsem mluvil již několikrát a v tom s Bohuslavem Sobotkou souhlasím. Na druhé straně jsem toho názoru, že pokud nějaký orgán, ať je to sjezd, ať je to ústřední výkonný výbor, v tomto případě sjezd, přijme nějaké usnesení, tak by ho tentýž orgán také měl zrušit. Nu a tvrdit, že se bude ignorovat, je tak trochu neúcta k právu.

A nějaká doporučení tedy dáte?

Zaprvé já nemám co doporučovat sociální demokracii, protože už deset let nejsem jejím členem, a zadruhé ano, v době, kdy jsem byl buď předsedou, nebo poté řadovým členem sociální demokracie, jsem zastával názor, že toto usnesení už je překonané.

Sobotka připustil vládu s komunisty. Voliče ČSSD nezajímá, jakou barvu má naše logo, řekl

Číst článek

Zítra budete mít další sezení expertního týmu, dorazí i nový ministr Jan Chvojka z ČSSD. O čem přesně bude řeč? Jste zastáncem toho, aby se měnila ústava, jak tým kolem ministra zamýšlí?

Já především panu ministru Chvojkovi budu blahopřát k jeho odvaze, se kterou fakticky zrušil HateFree, protože to pokládám za naprosto zbytečnou a spíše rozeštvávající organizaci. A pak navážeme na to, co jsme si říkali už při jeho jmenování. To jest, že lidská práva jsou nejenom politická, ale i sociální a hospodářská, to zaprvé. A že jde nejen o práva menšin, ale také o práva většiny.

Při požáru lakovny ve Zvoli zahynul tento týden zasahující hasič, nechystáte například jeho vyznamenání?

PRŮZKUM: Volby by vyhrálo ANO, náskok na ČSSD ale nezvýšilo. STAN bez poslanců

Číst článek

Já si samozřejmě požádám velitele hasičského záchranného sboru o podklady k této události a nemohu to vyloučit.

Český rozhlas má informaci, že se v květnu opět chystáte na cestu do Číny, tentokrát na summit o hedvábné cestě. Co přesně tam plánujete prosazovat?

Můj základní zájem je, když to řeknu trochu s nadsázkou, aby hedvábná stezka buď končila v České republice, anebo minimálně aby se České republice nevyhýbala.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme