Trump chce nasadit až 100 tisíc gardistů proti přistěhovalcům, píše AP. Bílý dům zprávu popřel jako falešnou

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje nasadit až 100 tisíc příslušníků národní gardy proti přistěhovalcům, kteří v zemi pobývají nelegálně. Toto tvrzení v pátek uvedla agentura AP s tím, že získala příslušný návrh memoranda ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho. Bílý dům se ihned proti zprávě AP ohradil s tím, že je falešná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažovala nasadit až 100 tisíc příslušníků národní gardy proti přistěhovalcům, kteří v zemi pobývají nelegálně. V pátek to napsala agentura AP s tím, že získala příslušný návrh memoranda nesoucí jméno ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho.

Bílý dům se ihned proti zprávě AP ohradil s tím, že je falešná. Nejmenovaný představitel ministerstva vnitřní bezpečnosti označil dokument za velmi ranou fázi návrhu, který Kellymu nebyl předložen k posouzení.

PŘEHLEDNĚ: odposlechy Trumpových lidí, kontakty s ruskými agenty. Jak nová kauza ohrožuje Bílý dům?

Číst článek

„Neexistují žádné snahy využít národní gardu k chytání nelegálních přistěhovalců," uvedl podle AP prezidentův mluvčí Sean Spicer. Zprávu AP pak označil za stoprocentně pochybnou a nezodpovědnou. Spicer rovněž řekl, že dokument nepochází z dílny Bílého domu.

Nejmenovaný představitel ministerstva vnitřní bezpečnosti AP sdělil, že dokument byl velmi ranou fází návrhu, nikdy se o něm vážně neuvažovalo a nikdy nebyl předložen ministru Kellymu ke schválení.

Jedenáctistránkový dokument je podle AP adresován šéfům imigrační a celní policie a pohraniční stráže. V textu se uvádí, že guvernéři čtyř amerických států, které přímo hraničí s Mexikem, tedy Kalifornie, Arizony, Nového Mexika a Texasu, a dalších sedmi, které se zmíněnými čtyřmi sousedí, by se mohli rozhodnout, zda své národní gardy povolají.

Agentura AP poznamenala, že dokument vyzývá k bezprecedentní militarizaci imigračních jednotek. Garda by tak zastávala úkoly imigračních úřadů až v severním americkém státě Oregon. „Ačkoli členové národní gardy v minulosti opakovaně vypomáhali na americko-mexické hranici s úkoly týkajícími se přistěhovalectví, nikdy dříve nebylo nasazení tak plošné a tak na severu (USA)," napsala agentura AP.

Zmíněný návrh memoranda, který AP má, byl údajně zamýšlen jako doprovodný text k Trumpově exekutivnímu příkazu o pohraniční bezpečnosti a imigračních úpravách. Tento dekret, který prezident podepsal 25. ledna a který žádnou zmínku o národní gardě neobsahuje, mimo jiné otevírá cestu ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem.

Návrh memoranda, který je rovněž datován 25. ledna, uvádí, že gardisté by v případech vyšetřování, zatýkání a zadržování cizinců ve Spojených státech vykonávali funkce imigračních sborů. Text také popisuje, že jednotky národní gardy by byly aktivovány na základě partnerských programů mezi americkými státy a federální vládou.

AP poznamenala, že Bílý dům i ministerstvo vnitřní bezpečnosti dosud nereagovaly na žádost o komentář a o upřesnění statusu návrhu. Bílý dům pouze zprávu označil za falešnou. Ačkoli neupřesněný představitel ministerstva vnitřní bezpečnosti návrh označil za velmi raný, podle informací AP koloval mezi pracovníky ministerstva a o jeho obsahu úředníci diskutovali ještě minulý pátek.

Guvernéři o ničem neví

Dopad memoranda, pokud by bylo uplatněno, by byl podle AP dalekosáhlý. Polovina z více než 11 milionů lidí, kteří v USA pobývají nelegálně, žije právě ve zmíněných jedenácti amerických státech, kterých by se zapojení gardy týkalo. Tento propočet vychází z odhadů institutu Pew Research Center založených na datech sčítání obyvatel z roku 2014.

AP oslovila guvernéry dotčených jedenácti států. Všichni s výjimkou Texasana, který zatím neodpověděl, shodně tvrdí, že o memorandu nevěděli. To, zda by své národní gardy zapojili, odmítli komentovat, případně takovou debatu označili za předčasnou. Pouze guvernér Arkansasu Asa Hutchinson vyjádřil obavy z využití gardy. „Myslím, že by to pro naše gardisty byla přílišná zátěž," řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme