Byl to televizní žert, tvrdí žena zadržená kvůli vraždě bratra Kima. Policie má dalšího podezřelého

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že v souvislosti s vraždou bratra vůdce KLDR zatkla severokorejského muže. Severokorejec je čtvrtým podezřelým, který byl při vyšetřování smrti Kim Čong-nama zadržen. Úřady také zahájily druhou pitvu těla oběti, informovala agentura Reuters. Zadržená Indonésanka zároveň tvrdí, že byla oklamaná a domnívala se, že se účastní televizního pořadu se skrytou kamerou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena podezřelá z vraždy Kim Čong-nama na záznamu bezpečnostní kamery.

Žena podezřelá z vraždy Kim Čong-nama na záznamu bezpečnostní kamery. | Zdroj: Reuters

Zatčený Severokorejec byl identifikován jako Ri Čong-čchol narozený v roce 1970. Byl zadržen v pátek večer v malajsijském státě Selangor, sdělila policie v prohlášení. Již dříve byly v souvislosti s pondělní vraždou bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una zatčeny dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítel jedné z nich.

Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

Číst článek

Malajsijské úřady v sobotu rovněž oznámily, že od pátečního večera provádějí druhou pitvu těla Kim Čong-nama. První pitva totiž podle nich nepřinesla jasné výsledky. Rozhodnutí uskutečnit další pitvu očividně rozhořčilo Severní Koreu, která odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty. V souvislosti s jeho smrtí byly zadrženy dvě ženy s vietnamským a indonéským pasem a jeden muž.

Zadržená Isiti Aisyahová podle indonéské policie vypověděla, že již dříve dostala zaplaceno za účast v žertovných scénkách před skrytou kamerou. Měla přesvědčovat kolemjdoucí muže, aby zavřeli oči, a následně jim do obličeje stříkla vodu. Podobných scének se údajně účastnila i druhá ze zatčených žen.

ŽEna zatčená kvůli vraždě Kim Čong-nama na záznamu bezpečnostní kamery. | Foto: Reuters

"Takovou akci provedly třikrát nebo čtyřikrát a dostaly za to několik dolarů. U jejich posledního terče Kim Čong-nama byla zřejmě v rozprašovači nebezpečná látka," řekl nejvyšší představitel indonéské policie Tito Karnavian. "Netušila, že se jedná o pokus o atentát zorganizovaný pravděpodobnými zahraničními agenty," dodal.

Rodina a bývalí sousedé Aisyahové v Indonésii uvedli, že jsou zatčením ženy šokováni. Aisyahová se podle agentury AP přestěhovala do Malajsie v roce 2011 se svým tehdejším manželem za prací. Šli ve stopách statisíců indonéských migračních dělníků, kteří pracují v Malajsii, kde jsou vyšší mzdy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme