Pozor na falešné zprávy z Ruska proti NATO, varoval generál Pavel v Mnichově

SHRNUTÍ. Na bezpečností konferenci v německém Mnichově se v sobotu potkala řada světových státníků a bezpečnostních expertů. Mezi jinými americký viceprezident Mike Pence, německá kancléřka Angela Merkelová, nový generální tajemník OSN António Guterres nebo šéf NATO Jens Stoltenberg. Tématem konference byla zejména větší nutnost evropských členů Severoatlantické aliance zapojit se do své vlastní obrany. Projděte si, co světu vzkázali ti nejdůležitější účastníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viceprezident USA Mike Pence na konferenci v Mnichově

Viceprezident USA Mike Pence na konferenci v Mnichově | Zdroj: Reuters

Mike Pence

Pro většinu spojenců ze Severoatlantické aliance přišel čas dělat víc pro společnou obranu, řekl na bezpečnostní konferenci americký viceprezident Mike Pence. Spojenci podle něj musejí nést spravedlivý díl zodpovědnosti, jinak alianci podkopávají. Pence v prvním zásadním zahraničněpolitickém projevu nové americké administrativy spojence zároveň ujistil, že Spojené státy zcela podporují NATO a stojí za svými závazky.

„Slib nést společně zátěž mnozí až příliš dlouho nenaplňovali, což podkopává samotné základy naší aliance,“ je přesvědčen Pence. Řada spojenců, včetně některých členských zemí, které patří k největším, podle něj dodnes jasně neukázala, jak své závazky naplní.

Je spravedlivé, aby každý nesl odpovídající díl nákladů, řekl Mattis v centrále NATO

Číst článek

„Řeknu to jasně: Prezident Spojených států očekává, že naši spojenci budou držet slovo, a že tento závazek naplní. A pro většinu to znamená, že přišel čas dělat víc,“ prohlásil Pence za sporadického potlesku. Jen silná aliance se podle něj dokáže postavit tomu, co ji ohrožuje.

„Mír přichází jen skrze sílu,“ vyjádřil Pence pohled nové americké administrativy. „Mohu vás ujistit, že pod vedením prezidenta Trumpa budou Spojené státy silné, silnější než kdy dříve,“ poznamenal také a dodal, že Washington už nyní chystá posílení armády.

Pence v sobotu do Mnichova přivezl i další vzkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, v němž evropské spojence ubezpečil o podpoře Severoatlantické aliance. „Slib prezidenta Trumpa zní: Budeme stát po boku Evropy, dnes a každý den,“ uvedl Pence.

Pence také prohlásil, že Spojené státy povedou Rusko k zodpovědnosti i v době, kdy se snaží s Moskvou najít společnou řeč. Za Trumpovy vlády také Spojené státy nikdy nedovolí, aby Írán získal jadernou zbraň.

Angela Merkelová

Německo udělá vše pro to, aby zvýšilo výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak se k tomu zavázalo, prohlásila kancléřka Angela Merkelová, podle níž je dobré fungování Severoatlantické aliance v zájmu Německa, Evropské unie i Spojených států.

Angela Merkelová na bezpečností konferenci v Mnichově | Foto: Reuters

Země NATO se v roce 2014 zavázaly, že do deseti let zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta HDP. Drtivá většina z nich to zatím nesplňuje. „Cítíme se tímto cílem zavázáni,“ řekla Merkelová k několik let starému závazku. „Uděláme vše pro to, abychom ho naplnili,“ přislíbila také. Německo zatím na obranu dává asi 1,2 procenta HDP.

Kancléřka také zdůraznila, že se evropské země ani dnes neobejdou bez vojenské podpory Spojených států, například v boji proti islámskému terorismu. K jeho poražení je podle ní také důležité, že jsou do boje zapojeny muslimské země. Očekává přitom, že muslimské náboženské autority budou jasně dávat najevo, že se distancují od terorismu.

Ve svém projevu se šéfka německé vlády dotkla i vztahu s Ruskem, který ani léta po skončení studené války nepovažuje za stabilní a spolehlivý. Bude se snažit, aby se to změnilo.

Jens Stoltenberg

Všichni spojenci v Severoatlantické alianci musejí nést svůj díl zodpovědnosti. Evropa nemůže spoléhat pouze na Spojené státy, musí sama zvýšit výdaje na obranu, protože je to v jejím vlastním zájmu, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Schopnost aliance plnit své povinnosti závisí na tom, aby každý člen nesl spravedlivou část zátěže,“ řekl Stoltenberg.

Petr Pavel

Evropa musí od Ruska očekávat další falešné zprávy, jejichž cílem bude podkopat důvěru v Severoatlantickou alianci. V rozhovoru s agenturou Reuters to na bezpečnostní konferenci řekl šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Český generál ve vysoké alianční pozici v souvislosti s falešnými zprávami připomněl smyšlené znásilnění litevské dívky německými vojáky. Spekuluje se, že za vymyšleným obviněním byla Moskva, ta se k tomu zatím nevyjádřila.

„Je to očividně falešná zpráva a já předpokládám, že bychom měli očekávat další,“ řekl Pavel po jednání s ministry obrany Německa a Litvy. „Rusko netěší rozmísťování jednotek NATO v blízkosti svých hranic, takže pravděpodobně využije legální cesty, jako je propaganda, aby ovlivnilo veřejné mínění proti tomuto rozmísťování,“ uvedl Pavel. „My ale budeme transparentní a důslední,“ dodal.

Jens Stoltenberg na bezpečnostní konferenci v Mnichově | Foto: Reuters

Evropské tajné služby tvrdí, že Moskva se vedle falešných zpráv snaží destabilizovat vlády cizích států a ovlivňovat volby pomocí kybernetických útoků.

NATO má podle Pavla prostředky, jako například strategickou komunikaci, díky kterým může údajně ruským dezinformacím čelit. Pavel navíc nepředpokládá, že by Moskva dokázala vyvolat velké demonstrace proti rozmísťování aliančních jednotek, neboť obyvatelstvo dotčených členských zemí o vojáky dlouhodobě stojí.

Český generál v rozhovoru také řekl, že by chtěl v nadcházejících týdnech pomocí telefonátu s náčelníkem generálního štábu ruské armády Valerijem Gerasimovem obnovit kontakt mezi velením NATO a Ruska. Po telefonátu by se podle něj mohlo uskutečnit osobní setkání. S Gerasimovem se tento týden sešel šéf náčelníků štábů americké armády generál Joseph Dunford.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme