Konec února bude teplejší, než je obvyklé, pak se ochladí

Příští týden bude v Česku tepleji a spadne více srážek, než je koncem února obvyklé. Mrznout už by nemělo ani v noci a přes den se teploty v průměru dostanou až k osmi stupňům Celsia. Počátkem března teploty klesnou a srážek ubude. Vyplývá to z výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za hezkého počasí jde vidět z Borovských kopců daleko do kraje

Za hezkého počasí jde vidět z Borovských kopců daleko do kraje | Foto: Zdeněk Brázda

Týden na přelomu února a března už by měl být jenom slabě nadprůměrný, v dalších dvou březnových týdnech by se teploty měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Po poklesu na počátku měsíce by se tak v týdnu od 13. března měly maximální teploty přes den vrátit k osmi stupňům nad nulou. "Přesto nelze vyloučit přechodně i výraznější ochlazení," uvedl ČHMÚ. Od přelomu února a března se mohou znovu objevovat noční mrazy.

Dlouhodobá průměrná teplota pro příští čtyři týdny je 1,6 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1987, kdy průměr činil minus 4,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr meteorologové zaznamenali 5,8 stupně nad nulou v roce 1990.

"Srážkově předpokládáme první týden předpovědi nadprůměrný. Další tři týdny by měly být srážkově průměrné nebo i mírně podprůměrné," uvedl dnes ČHMÚ. Průměrný úhrn srážek v Česku mezi 20. únorem a 19. březnem je 38 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejméně v roce 1991, kdy meteorologové naměřili jen tři milimetry. Nejvíc napršelo a nasněžilo v roce 2000 s úhrnem 84 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme