NATO je myslí i srdcem v studené válce. Jako elitní klub nemůže dlouho fungovat, vzkázal Lavrov

Severoatlantická aliance je stále institucí studené války a rozšiřování NATO bylo v posledních třiceti letech zdrojem bezprecedentního napětí v Evropě. Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově to v sobotu řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sergej Lavrov na konferenci v Mnichově

Sergej Lavrov na konferenci v Mnichově | Zdroj: Reuters

„NATO je pořád institucí studené války, a to jak v myslích, tak v srdcích,“ řekl Lavrov s tím, že organizace na způsob elitního klubu států vládnoucích světu nemůže dlouhodobě fungovat.

Lavrov zároveň ve svém projevu vyzval NATO k obnovení spolupráce s Ruskem. Pragmatické vztahy založené na vzájemném respektu chce mít Moskva také se Spojenými státy, dodal ministr.

„Je v našem společném zájmu, aby byly americko-ruské vztahy silnější,“ řekl Lavrov. „My jsme připraveni, pokud budou připraveny i Spojené státy.“

Pozor na falešné zprávy z Ruska proti NATO, varoval generál Pavel v Mnichově

Číst článek

Ruský ministr hovořil také o ukrajinské krizi, v této souvislosti vyzval ukrajinskou vládu i proruské povstalce k dialogu. Ohradil se rovněž proti těm, kteří obviňují Moskvu ze snahy podkopat světový liberální pořádek. Odmítl i nařčení, že Rusko stojí za útokem hackerů na servery Demokratické strany před americkými prezidentskými volbami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme