Špeh v dětském pokoji. Zničte panenku Caylu, vyzývá německý úřad rodiče

Ke zničení mluvící panenky Cayly vyzval rodiče německý regulační orgán Bundesnetzagentur, píše o tom britský server BBC. Výzkumníci tvrdí, že hackeři mohou využít zabudovanou technologii bluetooth v interaktivní hračce ke komunikaci a odposlechu, zatímco si s panenkou hrají děti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panenka, hračka, dětská hračka

panenka, hračka, dětská hračka | Foto: CC0 Public domain, pixabay.com | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Náchylnost softwaru zabudovaného v hračce byla poprvé odhalena v lednu 2015. Stěžovali si na ní američtí i evropští spotřebitelé. Distributor hračky, skupina Vivid Toys, už dříve uvedl, že případy hackerství "izolovali a vyřešili specialisté".

Společnost uvedla, že informaci o možném nabourání do softwaru hračky bude brát v potaz a je schopná aplikaci zabudovanou v panence aktualizovat.

Experti ale teď poukazují na to, že problém napraven nebyl. Výrobce panenky Genesis Toys se k varování německého regulačního orgánu zatím nevyjádřil.

Mluvit přímo s dítětem

„U panenek, které jsou připojené k internetu, se bojím vlivu na soukromí a bezpečí dětí,“ uvedla pro BBC evropská komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová.

Evropská komise zároveň prošetřuje, zda podobné ‚chytré‘ panenky porušují opatření Evropské unie zajišťující ochranu údajů. Konkrétně panenka Cayla umí odpovídat na otázky uživatelů díky připojení na internet. Pokud se jí například dítě zeptá, jak se říká mláděti koně, panenka odpoví ‚hříbě‘.

'Vaši tiskárnu napadl zlý botnet.' Hacker ovládl tisíce nezabezpečených přístrojů po celém světě

Číst článek

Mimo již zmiňované obavy bylo dokázáno, že neznámý člověk díky nabourání do softwaru může skrze panenku Caylu mluvit přímo s dítětem. Na bezpečnostní rizika upozornil student ze Sárské univerzity Stefan Hessel.

Ten podle německého serveru Netzpolitik.org poukázal na to, že zařízení s bluetooth se mohou připojit k mikrofonu a reproduktoru zabudovanému v panence z radiusu asi 10 metrů. Podle něj by tak někdo mohl hrající si dítě špehovat dokonce i skrze několik zdí.

Mluvčí agentury Bundesnetzagentur německému listu Sueddeutsche Zeitung daily sdělil, že Cayla obsahuje ukryté vysílací zařízení, jehož prodej či vlastnictví podle německého komunikačního zákona ilegální.

„Nezáleží na tom, o jaký objekt jde. Mohlo by jít i o popelník nebo požární hlásič,“ vysvětlil mluvčí. Porušení tohoto zákona může podle německých médií znamenat až dva roky ve vězení.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme