17 lékařů uzavře od nového roku v Ústeckém kraji své ordinace. I kvůli EET a e-receptům

5. prosinec 2017

Už se mi to nevyplatí, shodují se starší lékaři z Ústeckého kraje, kteří ke konci roku uzavřou své ordinace. Některým z nich se už nechce investovat další peníze do techniky na vydávání od ledna povinných e-receptů, nebo elektronicky evidovat své tržby.

Jednou z nich je Hana Jankovská, která má v Ústí nad Labem svou soukromou zubní praxi od roku 1993.

„Jako osoba činná si připadám, že ta práce, kterou dělám, je krásná, užitečná, kreativní. A pak je to samostatně a výdělečně, a to samostatně se mění velice, protože kolem nás neustále krouží různé úřady s novými a novými vyhláškami, různými změnami, takže neustále vyplňujeme nějaké papíry, opatřujeme je kulatými razítky, což stojí čas, energii a peníze,“ vysvětluje Jankovská.

Právě kvůli stále rostoucím nákladům Hana Jankovská ke konci prosince své podnikání ukončí. „Platby od pojišťoven máme 20 let stejné, a za tu dobu se náklady na praxe minimálně zdvojnásobily. Takže my, důchodci, končíme, a tohle, co jsme řekli, jsou důvody k tomu skončení. Dopad to ale bude mít na naše pacienty,“ dodává stomatoložka.

Hana Jankovská se ale zároveň své práce vzdát ještě nechce. Pro její pacienty je tak dobrou zprávou, že se nechá zaměstnat u svého syna, který je také stomatologem a má ordinaci ve stejném domě.

Zato například praktická lékařka pro dospělé Jitka Kreuterová už skončí úplně: „Přesluhuji už prakticky 12 let. Navíc je problém ten, že se nestolil nový pořádek a od nového roku se musí vydávat elektronické recepty, a také budeme muset dělat EET – to znamená vložit další finance do ordinace a pak se vypořádat s rostoucí byrokracií. To už se člověku nevyplatí.“

Podle mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělové ale žádná kritická situace nehrozí: „Situace kritická není, protože se daří všechna ta místa nahradit novými lékaři.

Podle statistik Ministerstva zdravotnictví ukončí letos své praxe v Česku 47 lékařů, čísla jsou bez Jihočeského kraje. Pro srovnání – loni to bylo 43 lékařů.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio