17 let stavby, 57 kilometrů, 20 minut jízdy. Švýcaři otevírají nejdelší železniční tunel na světě

30. květen 2016

Po 17 letech stavby pod Alpami otevřou Švýcaři nejdelší železniční tunel světa. Měří přes 57 kilometrů a projede se s ním novinář a expert na švýcarské železnice Petr Čermák.

Cesta rekordním tunelem bude trvat asi 25 nebo 30 minut, ale do budoucnosti se počítá s 20minutovou jízdou, informuje Petr Čermák v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Gotthardským tunelem se zatím můžete projet jako běžní pasažéři, ale do budoucnosti se počítá také s turistickým vlakem. „Při hodinové zastávce tunelu si prohlédnete záchranné systémy a pojedete dál. Teď se na to ale ještě nedostanu. Budu rád, že se projedu tam a zpátky,“ domnívá se tento fanoušek železniční dopravy.

Gotthardský úpatní tunel, to jsou hned dva tubusy spojené příčnými galerkami. A, jak Petr Čermák přibližuje, Švýcaři tvrdí, že bezpečnost je vyřešená do posledního detailu. „Tunel má sice 57 kilometrů, ale krát dvě,“ připomíná.

Čtěte také

Čtěte také

„Roury jsou každých 325 metrů propojeny příčnými štolami. Celková délka všech vyrubaných štol činí 152 kilometrů,“ dodává.

Petr Čermák, novinář a expert na železniční dopravu

Petr Čermák považuje Švýcarsko za zemi zaslíbenou, alespoň co se týče dopravy. „Většina mých známých ze Švýcarska nemá auto. Nabídka železniční dopravy je rozsáhlá, takže auto nevyužijí,“ potvrzuje tak, že Švýcaři jsou považování za mistry světa v železniční dopravě.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio