KDU-ČSL chce s pomocí Starostů hrát první ligu. Musíme pořádně zabrat, říká Bartošek

ROZHOVOR. Kdo se bojí, nesmí do lesa. Tak odrážejí lidovci ústy svého předsedy Pavla Bělobrádka dotazy, zda nemají obavy o svá křesla v příští Poslanecké sněmovně. K tomu, aby v ní usedli, totiž nebudou potřebovat pět ale nejméně deset procent hlasů. Dohodli se totiž na volební koalici se Starosty a nezávislými. Laťku v takovém případě budou mít dvakrát výš než strany, které kandidují samostatně. „Jsme strana, která je hodnotově ukotvená. To, co nás čeká konkrétně se Starosty, je, že musíme sladit naše programové priority,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek s tím, že se desetiprocentní hranice neobává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Bartošek, KDU-ČSL

Jan Bartošek, KDU-ČSL | Foto: Filip Jandourek

Když jsem pročítal komentáře a reakce na vaše rozhodnutí jít do voleb v koalici se Starosty a nezávislými, tak asi nejčastější slovo v titulcích a různých citátech politologů a podobně bylo slovo risk, riziko. Máte vy a vaši straničtí kolegové rádi adrenalin?

Na druhou stranu také tam byly slova jako odvážný, smysluplný projekt, projekt, který má budoucnost.

To také souvisí s adrenalinem...

Ano. Přiměřenou míru adrenalinu mám rád.

Sledujete předvolební průzkumy?

Sleduji, ale nepřipisuji jim až tak velký význam, protože jak se ukázalo i v krajských volbách, tyto výzkumy se mýlily a někdy zcela zásadně. Takže ano, divám se, sleduji, každopádně některé výzkumy jsou zajímavé teprve po volbách, když se ukáže, co je pravda.

V nejčerstvějších volebních modelech se váš vstup do sněmovny v koalici nejeví jako jednoznačná věc. Například ve volebním modelu společnosti STEM z letošního ledna je součet hypotetických volebních zisků vaší strany a Starostů 10,7 procenta, tedy poměrně těsně nad hranicí, kterou potřebujete. Ve volebním modelu třeba Centra pro výzkum veřejného mínění rovněž z ledna je tento součet jen 7,5 procenta, tedy výrazně pod touto hranicí. Věříte, že se do sněmovny dostanete?

Já tomu věřím. Tyto výzkumy byly dělány v době, kdy jsme jasně veřejně nedeklarovali, že půjdeme dohromady s hnutím Starostové a nezávislí. A minimálně, když budu vycházet z reakcí, které máme ze svého okolí, tak je to projekt, který se jeví pro velké množství lidí zajímavý.

To znamená, že očekáváte, že i v těch voličských preferencích efekt sjednocení nebo dohody na koalici půjde směrem pozitivním.

Je potřeba si říct, že nás čeká tvrdá práce a musíme pořádně zabrat. Stejně tak jako zde se vší zodpovědností říkám, že deset procent není hranice, o které můžeme říct, že jí dosáhneme jen tak. To znamená 'beru to s velkou pokorou'. Na druhou stranu je to projekt, kterému věřím.

Koalice Starostů s lidovci je risk, míní politologové. ANO a ČSSD se konkurence nebojí

Číst článek

Voliči mohou ocenit odvahu. Koneckonců i vy jste teď mluvil o odvaze, a mohou ocenit i vaši schopnost domluvit se. Některé může ale odradit partner jejich oblíbené strany, kterého - lidově řečeno - nemusí. Obáváte se něčeho takového?

Toto riziko zde do určité míry existuje. A já bych to přirovnal spíš k situaci, ve které se vyskytuje Česká republika a Evropa. Řekněme, že Evropa nebo Česká republika je v současné době v situaci určitého blahobytu, který zde v novodobé historii nebyl, a přesto lidi zažívají určitou míru neklidu.

Myslím si, že spojení lidovců a Starostů je odpovědí na tento neklid, protože je to spojení dvou stran, které znají život lidí v našich obcích a městech, protože jak Starostové, tak my máme zástupce v komunální politice a spojení lidovců a Starostů má smysl, protože víme, o čem je život.

A jaký tedy máte recept na řešení neklidu, o kterém jste mluvil?

Jsme klidná síla pro neklidnou dobu. Jsme strana, která má téměř, lidovci jsou strana, která má téměř 98letou historii. Mnohým jsme si prošli, poučili jsme se tím, co se stalo, co se nám nepovedlo a naopak jsme nabrali sil z toho, co se povedlo. Říkáme, že prostě máme jasný, dlouhodobě čitelný program. V řadách regionální politiky víceméně přicházíme s tím, že pořádek, prosperita a řád má smysl. Jsme dlouhodobě hodnotově ukotvení. To jsou všechno atributy a věci, které máme, které můžeme nabídnout.

Máte pocit, že vaše už mnohaleté heslo 'Klidná síla' je tím správným, na které voliči mohou slyšet? Zdá se, že dnes pozornost voličů spíše vyvolávalo strašení nebo upozorňování na rizika.

Je potřeba si říct, že strach je základní nástroj, který můžete v politice použít. Standardní scénář je takový, že lidi nejdřív vystrašíte a potom jim přinesete řešení. Lidovci nikdy tímto způsobem nepracovali. Jedná se o to, že právě v této neklidné době můžete vidět tu míru neklidu, ať už s migrační vlnou, čekají nás volby v Německu, ve Francii, mohou nastat politické změny, výměna politických elit, změna v USA.

Dnes vyšlo, že svět prochází politickou krizí nejzásadnější od konce druhé světové války. A teď se bavme, co je potřeba pro tuto zemi? Je potřeba vyvolávat strach anebo je potřeba jasně říct, my víme, kudy vede cesta. Myslím si, že náš směr je správný. Říkáme, že víme kudy, víme co a víme, jak to uděláme.

A jak?

To je to, co jsem říkal. Jsme strana, která je hodnotově ukotvená. To, co nás čeká konkrétně se Starosty, je, že musíme sladit naše programové priority. Naprosto zásadní je, abychom si na sebe položili naše programy. Já osobně neočekávám, že tam budou nějaké zásadní rozdíly. Ale je důležité, abychom mluvili jednou řečí, abychom jasně definovali, co je pro nás společnými cíli.

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

Když říkáte, že musíte vedle sebe položit vaše programy – čekal bych, že něco takového uděláte, ještě než uzavřete dohodu o předvolební koalici.

Samozřejmě se se Starosty dlouhodobě známe. Komunikujeme spolu, někde dokonce spolupracujeme. V některých krajích jsme přemýšleli i o koalicích před krajskými volbami. To znamená, že Starostové pro nás nejsou neznámý subjekt. Dlouhodobě se známe, víme, jak přemýšlí, a oni ví, jak přemýšlíme my. V tomto problém nevidím. To, co je důležité, je, abychom si společně řekli, co bude pro obě strany společnými cíli.

Máte jasno třeba v klíčových bodech programu, s nímž půjdete do voleb?

V tento moment nechci předbíhat. Vyjednávání stále probíhají. Myslím, že je správné, aby program byl představen společně, abychom jeden druhého partnera nepředbíhali v médiích.

Takže ani třeba nějakou hlavní prioritu nechcete prozradit? Není vaše dohoda tak daleko, abyste je mohl říct už teď?

Bavme se o tom, co jsem řekl. Když se bude představovat program, budeme to dělat společně. To, co je možné říct za lidovce, co je pro nás dlouhodobou prioritou, je otázka bezpečnosti a podpora rodin a seniorů. To znamená velký důraz na sociální oblast.

Všechny předvolební výzkumy víceméně lidovcům zaručují, že by se do sněmovny jakožto samostatná strana dostali. To se ale o Starostech a nezávislých říct nedá, je to spíš naopak. V naprosté většině průzkumů nedosahují na laťku pěti procent. Jaká byla hlavní motivace spojovat se se subjektem, kterému skutečně hrozí, že zůstane mimo sněmovnu?

Zde bych si dovolil ocitovat našeho předsedu Pavla Bělobrádka. Jeden z důvodů je, abychom prostě dokázali opustit okresní přebor a dokázali začít účinkovat v první lize. Jestliže chceme být skutečnou silou pro neklidnou dobu, je důležité, abychom měli přes deset procent. Myslím si, že toho jsme schopni v tomto složení dosáhnout.

První místopředseda STAN Petr Gazdík na sjezdu KDU-ČSL ve Zlíně | Foto: Filip Jandourek

Jakého výsledku chcete dosáhnout skutečně, abyste pokládali volby za úspěch? Je to opravdu deset procent nebo máte větší ambice?

Osobně mohu říct, že samozřejmě čím větší úspěch ve volbách, tím větší schopnost prosadit vlastní program. Pro vstup do Poslanecké sněmovny je důležitých deset procent. Budu rád, když to bude někde kolem 13. Ale znovu říkám, říkám to s veškerou pokorou, s vědomím toho, že nás čeká skutečně tvrdá práce a všichni na tom musíme zapracovat. To bude zásadní. Když se dostaneme do Poslanecké sněmovny s výsledkem nad deset procent, už to je síla, o které se dá říct, že je velká.

Bavili jste se se Starosty o formě spolupráce? Nechtěli už mít pouze kandidáty na kandidátce jiné strany, jak tomu bylo v případě jejich ukončené spolupráce se stranou TOP 09, přesto přicházela v úvahu jiná varianta, například společný subjekt vytvořený speciálně pro volby.

Je to tak. Jsem velmi rád za to, jakým způsobem se k tomu lidová strana postavila. Zvažovaly se různé formy spolupráce včetně, jak v současné době bývá zvykem, vytvoření nějaké marketingové strany nebo hnutí. Řekli jsme si, že to nemáme zapotřebí a prostě půjdeme poctivou cestou, nabídneme poctivé řešení pro voliče. S jasným vědomím toho, že před námi patrně bude ležet deset procent.

Řekli jsme, že pro voliče chceme být srozumitelní a jasně řekneme, co chceme. V tom případě jsme zavrhli nějaký nový subjekt a chtěli jsme, abychom šli do spolupráce pod značkou KDU-ČSL jako lidovci a Starostové jako STAN. Řešili jsme dvě možné spolupráce, jednou bylo, zda by hnutí STAN šlo na kandidátku KDU-ČSL, což Starostové odmítli. V tom případě jediné možné řešení, které je poctivé pro voliče a pro tuto zemi, je, že půjdeme jako koalice, že se nebudeme schovávat za nějakou marketingovou stranu a že řekneme ano, do voleb jdou společně lidovci a Starostové.

Pokračují jednání ještě s někým dalším?

V tento moment ne. K tomu rozhodnutí lidovců chci říct ještě jednu věc. Když jsme o tom na celostátní konferenci v Brně jednali a následně se hlasovalo, podporu o dalším vyjednávání společné koalice vyjádřilo 86 procent členů celostátní konference. To nebyl takový ten váhavý mandát, kdy to máte 52 proti 48. Chceme tuto koalici a chceme, aby vyjednávání o této podobě probíhala dál. Je to silný mandát, je to jasná řeč a je to srozumitelné i pro voliče.

Před chvílí jste odpověděl na mou otázku, jestli jednáte o spolupráci ještě s někým, že v tuto chvíli ne. Znamená to tedy, že nějaká další jednání nejsou vyloučena? Ptám se především proto, že Starostové a nezávislí jednali se Stranou soukromníků, za níž stojí senátor a podnikatel v loterijním byznysu Ivo Valenta. S těmi ovšem jedná také ODS a zatím není jasné, s kým nakonec soukromníci opravdu spolupracovat budou. Vede vaše nově vytvořená koalice jednání ještě s někým dalším nebo o něm uvažuje?

Pro nás je partnerem STAN. Našeho jednání celostátní konference se zúčastnil i Petr Gazdík. Zhruba dvě hodiny odpovídal na spoustu dotazů a jeden z nich právě bylo, zda v případě, že se chtějí bavit i s některými regionálními hnutími, například se soukromníky, je to na pořadu dne. Zazněla jasná odpověď, v které byla shoda, že toto je hnutí, se kterým spolupracovat do parlamentních voleb nebudeme. To znamená ani my ani STAN. Znovu říkám, pro nás jediný partner, se kterým půjdeme do parlamentních voleb, je hnutí Starostové a nezávislí.

Volby jsou samozřejmě ještě daleko, ale všechny předvolební průzkumy v tuto chvíli favorizují hnutí ANO Andreje Babiše a otázky na povolební situaci se tak víceméně logicky soustředí na to, kdo bude vládnout s ním. Vaše strana s ním sedí v nynější vládě, ale po volbách se situace může změnit v tom, že Andrej Babiš bude šéfem nejsilnější strany a tedy pověřeným sestavením vlády. Znamenalo by to pro vás nějakou změnu z hlediska toho, zda s hnutím ANO vládnout či nikoliv?

To, co je podstatné, je, že se velice těžko předvídá, jakým způsobem budou vypadat volby za půl roku. Někdy v politickém životě i 14 dnů i 48 hodin je příliš krátká doba a může to velmi zamíchat se všemi kartami. Kdybych vycházel z tohoto předpokladu, jak se vyvíjí výzkumy, tak ano, je to možné předpokládat. Na to vám dokážu odpovědět tím, co říkal Josef Lux a ten vždycky říkal, tančit můžete jenom s těmi, co jsou v sále. To je prostě realita.

Starostové chtějí jít do voleb s lidovci, celostátní sněm schválil koalici

Číst článek

Což hnutí ANO zřejmě po volbách bude. Tak moc se ty průzkumy asi zřejmě nezmýlí.

Ještě druhé přísloví, které mě napadlo, když si takto společně povídáme: ‚Kamarády si drž blízko a nepřátele ještě blíž.‘ A na druhou stranu skutečně volby nebo respektive koalice se dělají až po volbách a já to v tento moment nedokážu předpovědět.

Předseda vašeho tedy zřejmě nastávajícího koaličního partnera Petr Gazdík jako jednu z hlavních motivací pro dohodu s vámi uvedl, že se obává vlády hnutí ANO s podporou komunistů nebo stranou Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. To je víceméně odpověď na moji otázku. Pokud nechce, aby s ním vládly jiné strany, tak v případě, že se do sněmovny dostane a bude mít početně na to doplnit, řekněme, Andreje Babiše ve vládní koalici, s ním bude muset, chtě nechtě, vládnout on, respektive tedy vy.

Mně není blízká rétorika, že se někoho bojím a nemám potřebu se vymezovat vůči někomu zásadním způsobem. Lidovci nabízí politiku, která říká, máme svůj program, máme svoje priority, ty chceme dosáhnout, protože lidi nás volí kvůli tomu, co nabízíme. Lidi nás volí kvůli tomu, co chceme udělat. Slíbili jsme podporu mladým rodinám, například navýšení daňového bonusu pro děti, aby v rodinách zůstávalo víc peněz. Podařilo se to.

Měli jsme další priority v oblasti sociální, bezpečnostní, školství. A ty jsme prosadili. Nebudeme zodpovídat za to, vůči komu jsme se vymezovali ale za to, co se nám v rámci našeho programu podařilo prosadit. To je stejná věc, se kterou půjdeme do podzimních voleb. Připravíme program a řekneme, jestli vám to připadá smysluplné, dejte nám svůj hlas, podpořte nás, protože hnutí lidovci a hnutí STAN prostě přináší stabilitu do politického systému. To je to, s čím bych rád do parlamentních voleb.

Trochu paradoxní je, že váš partner je opoziční strana, zatímco vy jste strana vládní. Viděno tedy z pohledu dnešní situace ve sněmovně. Máte nějakou dohodu, jak to budete dělat? On by vlastně měl plnit svou opoziční povinnost a kritizovat vládu, v níž sedíte.

Dokud tato vláda běží, běží koaliční uspořádání, až se bude skládat nová koalice, bavme se o tom, jak to bude do budoucna.

Existuje už dohoda o principu obsazování kandidátek, například o zastoupení obou uskupení na pozicích volebních lídrů v jednotlivých krajích?

Je to téma, které řešíme, ale není to žádná z prioritních věcí. Pro nás je důležité, abychom se dokázali sladit v oblasti programu a tohle je věc, o které si myslím, že ji prostě vyřešíme. Tam bych zásadní problém neviděl.

Myslíte si, že by dohodu se Starosty mohlo ještě něco zhatit, například právě personálie, nějaké jiné praktické nebo řekněme programové věci, priority, různé pohledy na některá témata?

Nejvyšší autority, které řeknou, že finální podoba je, jsou sjezdy. Starostové a nezávislí ho mají, myslím, v březnu. Lidovecký sjezd je v květnu. Ty tomu dají konečné vyjádření. Osobně nepředpokládám žádné komplikace, alespoň tak jak Starosty znám. Takže uvidíme, ale za sebe říkám, že dohoda se povede a budeme mít možnost ucházet se o hlasy voličů.

Starostové až dosud spolupracovali se stranou TOP 09, která je orientovaná zejména nebo především na liberální městské voliče. V tomto ohledu se se Starosty, kteří jsou silní v regionech, docela dobře doplňovala. KDU-ČSL je ale politická strana, která má nejsilnější voličskou podporu také spíše v regionech, na venkově. Nevnímáte to jako riziko? Jak chcete oslovit městské voliče?

V současné době i v předchozích parlamentních volbách se ukazuje, že jsme byli schopni uspět v Praze. V současných krajských volbách jsme uspěli i v regionech, kde by to nikdo nepředpokládal. Uspěli jsme například v západočeském kraji a i jinde, byť to bylo například v koalici v Královéhradeckém kraji. To znamená, že lidovci jsou schopni uspět i v regionech, které nejsou tradičně lidovecké, a tu sílu máme.

Je mnoho měst, kde jsme v současné době v koalici, ve městech, na magistrátu, v Moravskoslezském kraji jsme na kraji. Lidovci nabírají a jsou stabilizovaná strana, která má své voličstvo a myslím si, že výsledky ukazují, že jsme schopni uspět i ve městech. Poté, co jsme vypadli z Poslanecké sněmovny, jsme na sobě udělali velký kus práce a výsledky ukazují, že jsme strana, která je volitelná pro velké množství lidí, kteří by nás dříve nevolili.

Jan Moláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme