Svůj sport musíte milovat, říká bývalá běžkyně na lyžích Helena Balatková-Šikolová

19. únor 2017

Hvězda československého běžeckého lyžování 70. let Helena Balatková-Šikolová získala na Zimních olympijských hrách v Sapporu v roce 1972 bronz v běhu na 5 km, dvakrát vyhrála Jizerskou padesátku. „Svůj sport musíte milovat, potom můžete dokázat, co chcete,“ říká v improvizovaném studiu Radiožurnálu v Bedřichovském areálu – srdci Jizerské padesátky.

Vzpomíná na obtížné podmínky 70. let – tehdy musela chodit do práce, a pak teprve na trénink. Nevycházeli ji vstříc ani na gymnáziu, když ji nechtěli pouštět trénovat, a vše musela stihnout ráno před výukou. Později, v roce 1975, kdy se v Jablonci otevřelo středisko vrcholového sportu, začala trénovat s mládeží.

Čtěte také

Nebyla sama, kdo z její rodiny běžel Jizerskou padesátku – v roce 1984 závod vyhrál její manžel, pak prostřední dcera, nejstarší dcera se umístila do 3. místa.

Běžecké lyžování je podle ní velmi náročný sport, a proto by se děti neměly do ničeho tlačit – doma tomu nechávají volný průběh. „To, co si vyberou, budou mít,“ podotýká. Například jejímu zeti Lukáši Baurerovi bude 40 let a stále závodí. „Když se začne brzo, tak tělo nemá z čeho brát,“ upozorňuje.

Helena Balatková-Šikolová ve vysílání Radiožurnálu

O Jizerské padesátce vzniká kniha

Na jubilejním 50. ročníku běžeckého závodu nechybí autor a editor vznikající knihy o historii Jizerské padesátky Milan Tesař, který rovněž zavítal do improvizovaného studia Radiožurnálu.


Kniha, která vyjde letos v září, bude obsahovat dobové fotografie. Zajímavostí bude doprovodná akce – obrazy na téma Jizerská padesátka od renomovaných umělců

„Dali jsme dohromady 50 příběhů, ale před několika dny jsem se seznámil s dívkou, která dnes pojede poprvé. Poslední, ten padesátý příběh, by byl ten její, který symbolizuje to, že se k závodu přidávají stále mladí lidé,“ vysvětluje.

Kniha pochopitelně nevynechá příběh Ladislava Míky, který se zúčastnil všech závodů. „Je více lidí, kteří běželi kolem 40 startů, a ti lidé jsou velice živí, takoví frajeři. Všichni si pamatují svůj nejlepší čas, který zajeli,“ popisuje.

Podívejte se, jak trénovala na letošní Jizerskou padesátku moderátorka Lucie Výborná:

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: mve , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.