Ministři financí projednají řecké reformy. Na dohodu jim nezbývá už moc času

Eurozóna má možná poslední příležitost dohodnout se s Řeckem na dokončení kontroly jeho reforem. Na ní závisí vyplacení dalších peněz ze záchranného fondu, které Atény potřebují do léta ke splacené části svého dluhu. Kvůli nadcházejícím volbám v Nizozemsku a Francii ale hrozí, že země eurozóny nutná opatření neschválí včas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí se dohodnou s Řeckem na dokončení kontroly jeho reforem (ilustrační foto)

Ministři financí se dohodnou s Řeckem na dokončení kontroly jeho reforem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Eurokomisař Pierre Moscovici při nedávné návštěvě Atén prohlásil, že jednání o dokončení kontroly pokročila. Stále je ale ještě potřeba hodně udělat. Ministři financí eurozóny si stanovili svoji dnešní schůzku v Bruselu jako nejzazší termín k dosažení dohody. Pokud se jim to nepodaří, obávají se, že by se pomoc Řecku mohla stát součástí kampaní před nadcházejícími volbami a povolební situace pak některým zemím neumožní její podmínky schválit. Atény potřebují do července více sedm miliard eur.

Nedořešená také zůstává otázka zapojení Mezinárodního měnového fondu do záchranného programu pro Řecko. Země eurozóny si jeho připojení přejí, fond ale svou účast podmiňuje zmírněním řeckého dluhy. S tím ale nesouhlasí zejména Německo.

Mezi Evropskou unií a MMF navíc vypukl spor o odhad vývoje řecké ekonomiky. Evropská komise tvrdí, že Atény mohou příští rok překonat cíl primárního přebytku rozpočtu ve výši 3,5 procenta HDP. Mezinárodní fond ale očekává mnohem menší přebytek. Od Bruselu si za to vysloužil obvinění z příliš pesimistických odhadů.

Třetí záchranný program pro Řecko má celkovou hodnotu 86 miliard eur, v přepočtu přes dva biliony korun.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme