Jan Němec se rozhodl převyprávět své paměti po svém. Výsledkem je loňský film Vlk z Královských Vinohrad

20. únor 2017

Jan Němec patřil k významným českým režisérům. Pracoval až do poslední chvíle. Svůj poslední film Vlk z Královských Vinohrad, který je inspirovaný jeho vlastním životem, loni ale dokončit nestihl. Dotočil ho druhý režisér Tomáš Klein.

„Snažili jsme se film dodělat v intencích, které si on přál, měli jsme scénosled, takřka hrubý střih. V projektu jsem byl od počátku, s Janem Němcem jsme strávili dost času, jeho duch na nás přešel během filmu, takže to potom nebylo nějak násilně reorganizované,“ řekl režisér Tomáš Klein, který byl s Janem Němcem od začátku natáčení.

Čtěte také

Film Vlk z Královských Vinohrad připomíná svébytným způsobem život tohoto československého režiséra. Ve snímku ho ztvárnil Jiří Mádl. Herec se s Janem Němcem stihl během natáčení poznat.


4. března budou vyhlášeny v Rudolfinu ceny České filmové a televizní akademie. Z Mezinárodního filmového festivlu Karlovy Vary si odnesl Vlk z Královských Vinohrad Zvláštní uznání poroty. Do kin se dostal film v polovině září.

„To první moje setkání s ním bylo takové prozření, pochopil jsem spoustu jeho životních úspěchů i neúspěchů, myslím, že za tím je ta jeho originální, s ničím neporovnatelná energie,“ prozradil Jiří Mádl v pořadu Host Radiožurnálu, inspiraci měl pro svou postavu hledat i jinde.

„Nechtěl, abych hrál jeho, spíš mne od tohoto úkolu odváděl. Nechtěl, abych byl jím svázaný,“ dodává.

Spustit audio