Oxford ve Francii? Univerzita kvůli brexitu hledá cesty, jak nepřijít o unijní výhody

Oxfordská univerzita by kvůli brexitu mohla ve Francii postavit nový vysokoškolský areál. Udržela by si tak výhody plynoucí z unijního členství. Podle deníku Telegraph tento krok zvažují i další britské univerzity.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita v Oxfordu (ilustrační foto)

Univerzita v Oxfordu (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

Otevřeně o přesunu mluví třeba vedení Cambridgské univerzity nebo další prestižní škola ve Warwicku. Podle Telegraphu se Francie snaží slovutné ostrovní vysoké školy nalákat k investování do nového univerzitního kampusu v Paříži.

Ten by měl francouzský právní status, a mohl by tudíž dál čerpat prostředky z unijních fondů a britské univerzity by nepřišly o letité projekty vědecké spolupráce. Drtivá většina britských akademiků byla ostře proti vystoupení své země z Evropské unie.

V případě konzervativního Oxfordu považuje Telegraph založení prvního zahraničního areálu a přesun části výuky do Francie za revoluční záležitost a porušení 700 let staré tradice.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme