Palác Lucerna, Invalidovna a hřbitov v Ďáblicích budou národními kulturními památkami

20. únor 2017
Zprávy

O jejich zařazení na seznam chráněných památek rozhodla vláda. Na národní kulturní památky se vztahuje přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je mnohem více. V celé České republice jsou na seznamu národních kulturních památek přes tři stovky objektů.

Lucerna

Do Lucerny se chodí na plesy, do kina nebo na pivo. Palác postavil dědeček bývalého prezidenta Václava Havla zhruba před sto lety. Návrh stavby vypracoval sám. Díky unikátní železobetonové konstrukci mohl statik umístit největší sál tři patra pod zem. Havlův dědeček tam chtěl udělat původně kluziště, nakonec tam vznikl společenský sál, kde bývají v současnosti koncerty a plesy.

Invalidovna

Další novou národní kulturní památkou bude taky barokní Invalidovna v Karlíně. Tu teď vlastní stát a ještě před nedávnem se ji pokusil prodat. Na poslední chvíli o ni projevili zájem památkáři, kteří jednají o jejím převodu na Národní památkový ústav. Snahu památkářů podporuje i ministerstvo kultury.

Barokní Invalidovnu si oblíbili filmaři, mohli jsme ji vidět třeba ve filmu Amadeus a natáčely se tam třeba taky snímky Doktor Živago nebo Anděl Páně 2. Obrovská stavba je z 18. století a podle původních plánů měla být devětkrát větší než je teď.

Ďáblický hřbitov

Je to jeden z nejvýznamnějších pražských hřbitovů. V severní části je České pohřebiště popravených a umučených politických vězňů a příslušníků druhého a třetího odboje. Je to taky pietní místo, kde lidé uctívají oběti autoritativních a totalitních režimů.

Invalidovna
autor: fir
Spustit audio

Více z pořadu