Závazky jsou pevné a trvalé. Pence v Bruselu ujistil Evropskou unii o americké podpoře

Americký viceprezident Mike Pence v Bruselu ujistil představitele Evropské unie, že Spojené státy nadále počítají se spoluprací a partnerstvím s evropským blokem. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska unie na jednoznačnou americkou podporu pro sjednocenou Evropu spoléhá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Mike Pence a předseda Evropské rady Donald Tusk

Americký viceprezident Mike Pence a předseda Evropské rady Donald Tusk | Zdroj: Reuters

Podle Pence jsou závazky Spojených států vůči Evropské unii pevné a trvalé. Nová americká vláda je podle něj odhodlaná prohlubovat politickou i ekonomickou spolupráci mezi oběma stranami Atlantiku a pomoci Evropě s bojem proti terorismu. Na oplátku ale žádá, aby se unie do toho boje více zapojila.

Pence také vyzval Rusko, aby plnilo závazky týkající se minských dohod na Ukrajině. Na obě bojující strany apeloval, aby zastavily palbu a dodržovaly klid zbraní.

Trumpova vláda je hrozbou pro budoucnost EU, napsal Tusk šéfům sedmadvacítky

Číst článek

Tusk zdůraznil, že svět by byl mnohem horším místem, pokud by Evropa nebyla sjednocená. Je tak podle něj i v zájmu Spojených států, aby tomu tak nadále zůstalo a Západ se nerozděloval.

Také podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera USA potřebují silnou a jednotnou Evropu.

Donald Tusk po jednání s americkým viceprezidentem připomněl i bývalé prezidenty Václava Havla a Lecha Walesu. Oba podle něj věřili ve smysl spolupráce a solidarity mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

Před několika týdny možný budoucí velvyslanec USA v Bruselu Ted Malloch předpověděl rozpad Evropské unie a zpochybnil budoucnost eura.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme