Kabina jako obývák, sprcha bez teplé vody. Arsenal čekají v FA Cupu nezvyklá úskalí

Šatna pro hosty má velikost obývacího pokoje a ve sprchách ještě minulý týden netekla teplá voda. Fotbalisté londýnského Arsenalu si v pondělí večer budou muset v FA Cupu poradit na stadionu Suttonu United nejen se soupeřem z páté ligy, ale také si nezvyklými podmínkami. Poloprofesionální domácí celek si totiž lepší zázemí nemůže dovolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sutton United šatna

Sutton United šatna | Zdroj: Reuters

Anglický pohár Fotbalové asociace není jen nejstarší klubová soutěž na světě, ale také bezedná studnice překvapení. Poprvé od roku 1914 se v něm teď o víkendu dostal do čtvrtfinále klub z nižší než čtvrté ligové soutěže.

Fotbalisty Lincolnu dnes navíc může napodobit další poloprofesionální klub. Sutton United z nejjižnějšího cípu Londýna zažívá pohádkovou cestu pohárem, kterou na jeho stadionu ozdobí pondělní souboj proti hvězdnému Arsenalu. Postup domácích by byl jednou z největších senzací v dějinách anglické kopané.

Vydělané peníze půjdou na opravu stadionu

Bývalí reprezentanti Albionu a současní televizní experti Matt Le Tissier a Paul Merson zkoumají šatnu hostujícího týmu velikosti obývacího pokoje. Prostor v útrobách suttonského stadionu je vymalovaný depresivní hnědou barvou, aby se tam hráči hostí cítili zvlášť špatně. Ze čtyř sprch teče voda, která by se sotva dala označit za vlažnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sutton United hodlají vydělané prostředky investovat do zázemí

„Sprchy a bojler jsme neopravili ani pro jiné týmy, co u nás hrály. Nemůžeme si to dovolit,“ říká trenér domácích Paul Doswell, který musel dokonce jednou protihráčům vysvětlovat, že jim v kabině bude horko, protože je zkrátka rozbitý ventil a radiátor nejde vypnout.

Díky postupu v FA Cupu se ale finanční odměny Sutton dočká a jeho kouč slíbil, že všechny prostředky klub investuje do šaten pro mládež a na novou střechu stadionu.

Proti profesionálům nastoupí učitel i fasádník

Na jedné straně Özil, Čech, Giroud. Na druhé učitel, fasádník, pojišťovací agent. Hráči domácího týmu dostávají od klubu 600 liber týdně, z čehož se v Londýně nedá moc vyžít. K pochopení toho, co Sutton United ztělesňuje, stačí zaostřit na náhradního gólmana.

Wayne Shaw má 45 let a 130 kilogramů nepříliš živé váhy. Bývalý prodavač zmrzliny se také stará o umělou trávu na stadionu, ze které má kouč Arsenalu Wenger malinko obavy, nebo o vztahy fotbalistů Suttonu s místní komunitou.

Tým z páté ligy přivítá slavný Arsenal, v boji o lístky na malý stadion jde o minuty

Číst článek

„Když jsem stál na penaltovém puntíku, byl jsem celkem v klidu. Jak ale míč napnul síť, byla to velká úleva. Zbytek už je historie,“ vrátil se k penaltovému rozstřelu ve 4. kole také mírně korpulentní kapitán týmu, v civilu stavební dělník, Jamie Collins.

Sutton chce snít svůj sen dál a věří, že proti Arsenalu uhraje alespoň remízu. Ta by totiž znamenala opakování zápasu na stadionu Emirates, což by byl životní zážitek. Trenér Doswell slibuje, že by v takovém případě sám namontoval nové sprchové hlavice a Arsene Wenger by od jeho bratra dostal lahev červeného vína.

Jiří Hošek, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme