Nikoli Británie, ale Česko. Za lepším zdravotnictvím zamiřte k sousedům, radí polská televize

Lepší zdravotnictví nehledejte v Británii ani ve Švédsku, ale u sousedů v Česku, radí Polákům rozsáhlý komentář televize TVN24. Vychází z mezinárodního srovnání kvality zdravotnických služeb v 35 zemích. Poláci v něm skončili na chvostu, Čechy naopak polská komentátorka chválí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnický personál u operace

Zdravotnický personál u operace | Foto: Fotobanka Pixabay

České zdravotnictví je totiž jako jediné z postkomunistických zemí na předních místech žebříčku EHCI. Ten hodnotí kvalitu služeb z pohledu pacientů. Česko je v něm například před Británií, kde hledají inspiraci polští politici.

Britské zdravotnictví se ale v posledních letech hroutí kvůli nedostatku lékařů a neúnosně dlouhým čekacím lhůtám v čekárnách. Podle komentátorky si toho Poláci už všímají.

Projevuje se to například tím, že masově jezdí na operace do Česka. Jen loni si v českých nemocnicích nechalo 10 tisíc Poláků operovat šedý zákal. Doma totiž na zákrok čekají přes dva roky, někde i víc než tři a půl.

Soukromá operace pak v Česku vyjde výrazně levněji a navíc ji pacient po návratu dostane proplacenou - díky předpisům EU se mu vrátí v přepočtu skoro 14 tisíc z asi 15,5, které zaplatí.

Podle mezinárodního srovnání si Česko v žebříčku stojí dlouhodobě pořád lépe. Za posledních pět let se pohybuje kolem 15. místa, poslední dva roky se ale dostalo i před Británii a drží se na 13. místě. Dlouhodobě nejlépe jsou na tom Nizozemsko, Švýcarsko nebo Norsko.

Žebříček EHCI hodnotí zdravotnictví z pohledu pacientů, nikoli lékařů. Ti čeští si dlouhodobě stěžují, že jsou finančně závislí na přesčasech, kvůli kterým fakticky porušují zákony.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme