Mašínová odmítla nabídky na mimosoudní vypořádání sporu o statek. Podle zástupce nejsou přijatelné

Zdena Mašínová v pondělí u soudu odmítla nabídky státu na mimosoudní vypořádání spoluvlastnictví rodinného statku v Lošanech na Kolínsku. Státní pozemkový úřad jí nabídl odkup podílu státu za 7,1 milionu korun, nebo reálné rozdělení vlastnictví nemovitostí. Při variantě rozdělení by se Mašínová stala výlučnou vlastnicí otcova rodného domu a části polností tak, aby hodnota těchto nemovitostí odpovídala velikosti jejího spoluvlastnického podílu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | Foto: Česká televize

„Pro nás návrh Státního pozemkového úřadu není přijatelný. Není možné, abychom získali zpět majetek v hodnotě přes dva miliony korun a státu zůstal majetek v hodnotě přes sedm milionů korun,“ řekl právní zástupce Mašínové Milan Janoušek. Stát si chce ponechat pozemky, na nichž jsou například silnice nebo čerpací stanice Čepro.

„Chceme, aby byl spor vyřešen co nejdříve a co nejrychleji, proto navrhujeme přenechání majetku v takové hodnotě, na který má paní Mašínová nárok. Zároveň si myslíme, že nabízené pozemky jsou pro plánované účely více než vyhovující,“ prohlásil u soudu právní zástupce Státního pozemkového úřadu Adam Rakovský.

Janoušek zároveň uvedl, že současný návrh státu není v souladu s nálezem Ústavního soudu. Podle Ústavního soudu postupoval Okresní soud v Kolíně příliš formalisticky a chyboval, když nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl. V pondělí poprvé proto byli sourozenci Zdeny Mašínové účastníky soudního řízení, i když jen v zastoupení právním zástupcem Janouškem.

Devadesátiletý 'pétépák' porazil u soudu Chovance. Odškodnění vybojoval na devátý pokus

Číst článek

Žalující strana se od roku 2012 snaží o zpochybnění smlouvy, kterou protinacistický odbojář Josef Mašín postoupil statek na své děti - Ctirada, Josefa a Zdenu. Mašínová tvrdí, že smlouvu Mašín podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době úmrtí on. Pokud soud návrhu vyhoví a smlouva bude prohlášena za neplatnou, může Mašínová prostřednictvím dědického řízení získat majetek zpět. Stát se ale může odvolat a celý proces opět zdržet.

Soudkyně jednání odročila na 1. března, kdy by měl být vynesen rozsudek. Spor o statek trvá už několik let.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Mašínová chce v rodinném statku v Lošanech vytvořit důstojný památník svého otce. Nemovitost v současné době chátrá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme