Trumpovým bezpečnostním poradcem bude generál McMaster. Nahradí odvolaného Flynna

Americký prezident Donald Trump si jako nového poradce pro národní bezpečnost vybral generála Herberta Raymonda McMastera, který ve funkci nahradí Michaela Flynna. Ten byl odvolán kvůli tajným jednáním s ruským velvyslancem. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Dočasný poradce Keith Kellogg se stane personálním šéfem Národní bezpečnostní rady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Herbert Raymond McMaster

Generál Herbert Raymond McMaster | Zdroj: Reuters

McMasterovo jméno se v amerických médiích objevovalo jako jeden z favoritů na post uvolněný minulý týden po Flynnově odchodu. Ve hře byli i další kandidáti, kteří ale podle médií post buď odmítli, nebo měli o funkci jiné představy než Trump.

Hlavním konkurentem čtyřiapadesátiletého kariérního armádního důstojníka byl vedle Kellogga ještě bývalý stálý zástupce Spojených států v OSN John Bolton, pro něhož ale Trump podle Reuters počítá s jinou, dosud nespecifikovanou funkcí.

Flynn musel významný post opustit kvůli tomu, že ne zcela pravdivě informoval viceprezidenta Mikea Pence o svém jednání s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. K tomu podle deníku The Washington Post došlo ještě před Trumpovou prezidentskou inaugurací. Flynn to nejdříve popřel, později ale uvedl, že o sankcích s velvyslancem hovořit mohl, ačkoli si to nyní nevybavuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme