Architekti navrhli, jak by mohla vypadat přístavba Jihočeské vědecké knihovny

21. únor 2017

Přístavba na střeše, kruhová stavba v parku, nebo naopak jednoduchá konstrukce s napojením do ulice. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích představila výsledky soutěže na dostavbu své hlavní budovy v Lidické ulici.

Kraj vypsal architektonickou soutěž v září loňského roku a přihlásilo se do ní celkem 27 ateliérů. Přestavba by mohla začít už v roce 2018.

„Mně se nejvíc líbí návrh od Ivana Kroupy, protože se prezentuje takovou svou otevřeností veřejnosti, bohatým prosklením a zároveň i přívětivostí.“ „Mně se líbí na návrhu od kanceláře Projektil zachování staré budovy a přístavba nad ní,“ hodnotí mladí studenti architektury Martin Holinka a Lucie Jirotková.

Návrhy šesti finalistů jsou k vidění v prvním patře v současné budově na Lidické třídě. Podmínky pro architektonickou soutěž zpracoval architekt Miroslav Vodák. „Soutěž nevznikla úplně lehce, ale podařilo se jí vypsat podle nového zákona o veřejných zakázkách. Když jsme dali otevřenou výzvu pro architektonické kanceláře, přišlo nám 27 soutěžních nabídek. My jsme na základě portfolií a dalších kvalifikačních kritérií vybrali šest ateliérů, které zpracovaly jednotlivé soutěžní návrhy. Každý ateliér dostal skicovné, které pokrylo jejich náklady, a první tři dostaly ceny,“ popsal.

Porotě složené z odborníků a zástupců Jihočeského kraje se nejvíc líbil projekt ateliéru Kuba a Pilař. Podle autora Ladislava Kuby bylo zadání poměrně komplikované. Architekti hledali způsob, jak se postavit vůči stávajícímu komplexu Jihočeské vědecké knihovny.

„Zvolili jsme jednoduchou formu, neutrální tvar, protože stávající budova je velice členitá. Je založena na složité hmotové kompozici a vůči tomu my se vymezujeme tím, že děláme jednoduchý, lapidární, horizontální objem. Chceme se odlišit i materiálem,“ uvedl Ladislav Kuba.

Budova bývalého muzea dělnického hnutí byla postavena v roce 1975. I přes politický účel stavby se jedná o cennou ukázku dobové architektury. Potřebám Jihočeské vědecké knihovny ovšem nevyhovuje.

„Základní problém není v samotném stavu, ale spíš v té kompozici, která zcela nevyhovuje tomu, jak by měla fungovat moderní knihovna. Zejména tady není dostatek prostoru pro volný výběr a moderní knihovna bez volného výběru v podstatě nemůže fungovat,“ doplnil ředitel knihovny Ivo Kareš.

Současná podoba budovy Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích

Jihočeský kraj chce stavbu financovat z evropských dotací. „Předpokládáme, že tento záměr bude financován z integrovaného regionálního operačního programu, žádosti se podávají do konce letošního roku. Už v roce 2018 by tedy mohlo být reálné, aby stavba začala,“ řekl náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

Podle Miroslava Vodáka není vypisování architektonických soutěží v jižních Čechách příliš časté. Ve srovnání se sousedním Horním Rakouskem Jihočeský kraj výrazně zaostává. V hornorakouském regionu je totiž počet soutěží zhruba desetkrát vyšší.

Ve finálovém kole architektonické soutěže na dostavbu Jihočeské vědecké knihovny porota ocenila tyto návrhy:
1. Kuba & Pilař architekti s.r.o.
2. Ivan Kroupa architekti s.r.o.
3. Projektil Architekti s.r.o.

Šest soutěžních návrhů z finálového výběru je k vidění v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích do 24. února.

autor: mvo
Spustit audio