Babišův dopis Sobotkovi. Nic nezákonného se nestalo, odepisuje o kauze korunových dluhopisů

SKEN DOPISU V ČLÁNKU. Kauza s korunovými dluhopisy společnosti Agrofert zatím nekončí. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odpověděl na dopis premiéra, ve kterém se ho Bohuslav Sobotka právě na dluhopisy ptal. V něm se Sobotka zajímal hlavně o to, jestli cílem Babiše nebylo to, aby obešel placení daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Nic, co by bylo v rozporu se zákonem, se nestalo. Žádné právní předpisy neupravují, kdo může dluhopisy nakoupit, píše předsedovi vlády a ČSSD Bohuslavu Sobotkovi Andrej Babiš ve svém dopise.

„Nedošlo k žádné optimalizaci, ale došlo k tomu, že v rámci toho, co stát deklaroval, že je v pořádku, tak toho samozřejmě podnikatelé využili. U mě to ale primárně bylo, že firma skutečně potřebovala ty dlouhodobé peníze. Takže to odmítám. Dělat ze mě podezřelého, že jsem neplatil daně podle zákona, je absurdní,“ dodal Babiš.

Sobotka píše Babišovi kvůli dluhopisům. Měl by si zamést před vlastním prahem, reagoval ministr

Číst článek

Přímo Sobotka mohl podle Babiše danění korunových dluhopisů ovlivnit. V době, kdy se o nich rozhodovalo ve sněmovně, byl totiž poslancem. „Plošné nálety“ daňových kontrol na všechny, kteří v roce 2012 vydali dluhopisy, ale podle Babiše nejsou nutné.

Právě to požadoval už dříve Bohuslav Sobotka. „Problém je, že on byl přichycen při daňovém triku, ale byl přichycen médii, byl přichycen veřejností. Je otázka, proč tyto emise dluhopisů, které emitovaly firmy a které si kupovali vlastníci firem, neřešila včas daňová správa,“ uvedl.

Babiš teď v dopise zase vyzval Sobotku, aby vysvětlil, jak vznikla státu šestimiliardová škoda při privatizaci podílu OKD. Tehdy Sobotka totiž působil jako ministr financí.

Sobotka v rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že ministrovu odpověď považuje za příliš obecnou. „Odpověď jsem dostal sice rychle, ale je bohužel velmi obecná," řekl premiér.

Babišova odpověď mu prý nedává jistotu, zda daňová správa podobné případy analyzovala a zjišťovala, zda se nejedná o obcházení zákona. Stále prý čeká, zda se Finanční správa k této věci jasně vyjádří.

Dopis ministra financí Babiše premiéru Sobotkovi (20. 02. 2017) by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Veronika Malá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme