Zvítězí obce, nebo příroda? Sněmovna projedná zákon týkající se národních parků vrácený Senátem

Poslanci budou v úterý znovu řešit zákon o ochraně přírody a krajiny, který jim vrátil Senát. Proti jeho verzi se postavili zástupci vysokých škol, vědeckých ústavů i čtyři bývalí ministři životního prostředí. Naopak za posílení postavení obcí, jež prosazuje horní komora, se postavil prezident Miloš Zeman, který přijde zákon hájit přímo do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po těžbě trvá přirozená obnova lesa mnohem déle

Po těžbě trvá přirozená obnova lesa mnohem déle | Foto: Ľubomír Smatana

Novela připravená ministerstvem životního prostředí zavádí v národních parcích takzvaná klidová území, která by mohla být v určitých obdobích zcela nepřístupná.

Jenže senátoři by do návrhu rádi zapracovali změny, které posílí rozhodovací roli obcí. „Především jde o posílení role obcí. Prostě naslouchat lidem, kteří v parku žijí, a obcím, které v parku leží. Ty obce by měly především mít větší kompetence hovořit do toho, co se v území připravuje, a co se tam bude dělat,“ hájil zásahy horní komory do původního návrhu například senátor Jaroslav Větrovský (ANO).

Odpůrci sněmovní verze se obávají dopadů normy na šumavské obce. V těch by podle nich v krajním případě hrozilo i vylidnění. Na podporu senátní verze se chystá ve sněmovně v úterý vystoupit i prezident Miloš Zeman. Ta podle něj „více hájí zájmy šumavských obcí“.

Ministerstvo nechce měnit hranice zón

Změny by kromě vyšších práv pro obce zrušily například i dosavadní 15leté moratorium na rozdělování parků do zón podle stupně ochrany. Každý nový ministr či ředitel parku by se tak mohl pokoušet prosadit změnu hranice zón. Ve výsledku by tak podle ministerstva životního prostředí mohla senátní verze mít nenávratné následky v ochraně životního prostředí.

„Myslím si, že mám dost přesvědčivé důkazy, že ta senátní verze nejenom, že by znamenala zánik národních parků v České republice, protože ta území už by nebyla chráněna jako nejpřísněji chráněná území,“ upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se opakovaně snažil přesvědčit i prezidenta Zemana a stejně chce v úterý přesvědčovat i poslance, že sněmovnou má projít původní návrh.

Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Odpůrci senátní verze normy navíc tvrdí, že zákon by v upravené podobě nahrával spíš podnikatelům a developerům. Tuto obavu má i předseda platformy Vědci pro Šumavu Jakub Hruška.

Golfová hřiště, nebo rychlý internet?

„Co to je rozvoj obcí? To v tom zákoně nikde není definováno. Je to golfové hřiště, je to extenzivní výstavba, nebo je to třeba jenom rychlý internet do těch obcí? Je naprosto nepřijatelné, aby ve speciálním zákonu o ochraně přírody byla taková klauzule,“ myslí si Hruška.

Kromě vědců se na stranu ministerského návrhu připojily i spolky na ochranu přírody a výzvu poslancům, aby neprošla senátní verze, podpořily i stovky umělců, vědců a zástupců vysokých škol. Pokud sněmovna senátní verzi přehlasuje, bude potřebovat ještě podpis prezidenta.

Miloš Zeman se přitom už dřív podle ministra Brabce nechal slyšet, že by zákon v poslanecké podobě zřejmě vetoval. Pokud by to udělal, musela by ho Sněmovna přehlasovat aspoň 101 hlasy.

Veronika Malá, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme