Zamíří 'šmírující' panenka Cayla i na české pulty? Záleží na obchodní inspekci, vzkazuje Jourová

Panenka, která umožňuje odposlouchávat děti, se prodává jen ve dvou evropských zemích. Českému rozhlasu to řekla evropská komisařka pro ochranu spotřebitele Věra Jourová. Úřady tuto panenku zatím odhalily v Norsku a v Německu, kde ji o víkendu začaly stahovat z trhu. V Česku podle eurokomisařky k dostání není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panenka, hračka, dětská hračka

panenka, hračka, dětská hračka | Foto: CC0 Public domain, pixabay.com | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Nemáme ani takové hlášení od orgánů, které to sledují, ani od kolegů, které jsem v pondělí poprosila, aby udělali nějakou sondu do online prodejů,“ ujistila eurokomisařka, že problém se závadnou hračkou se českých spotřebitelů netýká.

Kvůli omezenému výskytu ho Evropská komise podle Jourové zatím nebude řešit. V březnu se ale Jourová sejde se zástupci národních inspekcí a situaci znovu vyhodnotí. Ani v případě rozšíření nebezpečné panenky na evropském trhu ale komise v současnosti nemá pravomoc proti jejímu prodeji zakročit.

„V tuhle chvíli musí zasáhnout jednotlivě obchodní inspekce, v Česku je to česká,“ poznamenala eurokomisařka.

Panenka jako štěnice

V pondělí Jourová na jednání ministrů odpovědných za hospodářskou soutěž předložila návrh, který má v budoucnu umožnit komisi při rozsáhlém porušení spotřebitelských práv zasáhnout. Posiluje také pravomoci národních obchodních inspekcí proti internetovým prodejcům.

Interaktivní panenka Cayla dokáže díky napojení na internet odpovídat na jednoduché otázky. Úřady ale odhalily, že kvůli špatnému zabezpečení se na ni mohou napojit cizí osoby a odposlouchávat dění v místnosti nebo komunikovat přes ni s dětmi. Německé orgány její prodej proto zakázaly a majitelům doporučily, aby hračku zlikvidovaly.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme