Reportáž z rozděleného Mosulu: východ ožívá, západ čeká na příchod bojů

Irácká armáda už třetím dnem postupuje proti takzvanému Islámskému státu v jeho poslední baště. Cílem je dobýt celý Mosul. Město nyní dělí řeka Tigris na dva úplně odlišné světy. Na pravém břehu lidé stále ještě zakoušejí tvrdou vládu takzvaného Islámského státu, bojí se komunikovat s okolním světem a s obavami čekají na příchod bojů. Východní břeh Mosulu už ale ožívá, opravuje se, přivážejí se potraviny a lidé začínají o všem mluvit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středoškolský učitel Muhammad má strach o své příbuzné, kteří zůstávají na pravém břehu Mosulu pod vládou Islámského státu

Středoškolský učitel Muhammad má strach o své příbuzné, kteří zůstávají na pravém břehu Mosulu pod vládou Islámského státu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Na protějším břehu mám příbuzné. Občas si telefonujeme, mají ale strach volat. Musejí dávat pozor, aby je nikdo neviděl nebo neslyšel. Volají z uzavřené místnosti zásadně po půlnoci nebo nad ránem," ukazuje středoškolský učitel Muhammad za řeku, kam se ozbrojenci Islámského státu stáhli. O tom, co se tam děje, moc informací nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát v Mosulu vítali. Džihádisté získali důvěru lidí, pravé záměry odhalily později. Na místě natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

Levý břeh kontroluje už měsíc znovu irácká armáda. Muhammad vzpomíná na příchod džihádistů: „Irácká šíitská vláda nás sunnity šikanovala. Na každém rohu měli policisté stanoviště. Po cestě do práce mě kontrolovali snad desetkrát, vyptávali se, často jsem proto přijel do školy pozdě. Když přišel Islámský stát, neměli jsme s tím problém."

Podobně vidí situaci před příchodem takzvaného Islámského státu i Fajsal Džabar, mosulský novinář a aktivista. „Když Islámský stát v roce 2014 město obsadil, lidé ho vítali. Ne tedy všichni, ale část rozhodně ano,“ vzpomíná Džabar.

„Lidé tu do té doby žili pod neustálým tlakem vojáků a policistů, kteří s nimi zacházeli opravdu špatně. Mosul byla taková velká kasárna, všude byly check-pointy, kontroly. Když přišel Islámský stát a tyhle problémy odstranil, lidem se ulevilo. Byla to samozřejmě politika Islámského státu, získat si přízeň obyvatel a až teprve později odhalit pravé záměry," dodává.

Novinářovy oči ve válečné zóně: fixeři musí být připravení na všechno. I nasadit život

Číst článek

Obyvatelé teď vítají armádu se smíšenými pocity. Chování alespoň elitních Zlatých jednotek je ale zatím velice profesionální a u lidí budí důvěru. Mezi ozbrojenci Islámského státu oproti předpokladům zase tolik cizinců nebylo.

„Příslušníci Islámského státu v Iráku byli z 80 procent Iráčané a většina z nich pocházela z nevzdělaného prostředí vesnic v okolí Mosulu. Mám pár kamarádů, kteří do Islámského státu vstoupili," přiznává Džabar.

Mosul, Irák | Foto: Štěpán Macháček

Inteligence se ale snažila z Mosulu co nejdříve po příchodu Islámského státu zmizet, ale nebylo to vůbec jednoduché.

Mosul po osvobození: 'Všichni dobře víme, kdo byl s Islámským státem,' vypovídá šéf zpravodajství milic

Číst článek

„Dva měsíce od okupace Mosulu Islámským státem jsem stále nedostala od vlády v Bagdádu žádný plat. Proto jsem ozbrojencům vysvětlila, že si potřebuju do Bagdádu pro výplatu zajet a zase se vrátit. Jim to naštěstí jako důvod stačilo,“ vzpomíná inspektorka irácké památkové správy Lajla Sálihová.

Lajla toho využila k útěku. Jakožto vzdělaná žena vládu Islámského státu nesnesla, a jakožto památkářka pak neunesla jejich demolice historických staveb.

„Podařilo se mi tímto způsobem odjet s celou rodinou a už jsme se nevrátili. Islámský stát nám za to zkonfiskoval v Mosulu dům. Po celou dobu v něm pak bydleli jeho příslušníci," přibližuje.

Lejla odjela s rodinou nejdřív do Bagdádu a pak se usadili v kurdském Erbílu, odkud to má do Mosulu kousek. Po vyčištění části města od Islámského státu se jela podívat na svůj dům. Našla ho v pořádku, jen drobnosti prý ukradli. Vrátí se tam ale až tehdy, kdy bude bezpečnost zaručená a kdy bude v Mosulu znovu voda i elektřina.

Mosul, Irák | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme