Tání sněhu a déšť zvednou hladiny řek. Povodně hrozí hlavně v Libereckém kraji

Na severu Čech a v krajích Plzeňském a Jihočeském hrozí kvůli tání sněhu a vydatnému dešti povodně. V Libereckém kraji a na Děčínsku meteorologové vyhlásili od úterního poledne povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Plzeňském kraji a na jihu Čech platí povodňová bdělost. Většinu České republiky také ve středu čeká silný vítr. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň (ilustrační foto)

Povodeň (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Výraznější srážkové úhrny očekávají meteorologové ve středu a v noci na čtvrtek na Šumavě a v Jizerských horách. Napršet tam může 40 až 60 milimetrů. V kombinaci s táním sněhu a větrem to způsobí zvýšení hladin.

„Nejvýraznější vzestupy předpokládáme v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení třetího stupně povodňové aktivity," uvedli meteorologové.

Dosažení prvního stupně předpokládá ČHMÚ na tocích odvodňujících Šumavu a Český les, například na horním povodí Otavy nebo v povodí Nežárky. Ojediněle mohou řeky stoupnout i jinde.

Silný vítr by měl ve středu zasáhnout všechny regiony s výjimkou Zlínského kraje a jižní Moravy. V nárazech by mohl dosáhnout místy až 90 kilometrů v hodině, na horách i více než 110 kilometrů v hodině. Slábnout bude ve středu večer. Silný nárazový vítr ale očekávají meteorologové i ve čtvrtek a v pátek, výstrahu ještě upřesní.

Varování meteorologů před povodněmi | Foto: meteoalarm.eu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme