Hydrobiolog: Rak jako symbol čisté vody je tak trochu pověra

22. únor 2017

Co jsou a jak fungují vodní ekosystémy v zimě? A můžeme tvrdit, že je naše vodstvo čisté, když máme u nás četné populace raků? Hostem Magazínu Leonardo byl hydrobiolog Adam Petrusek.

„Vodní ekosystémy jsou potoky, řeky, rybníky, jezera i moře, takže veškeré prostředí, kde je hlavní složkou voda a žijí tam organismy,“ uvedl vědec.

I když je právě zima, pro spousty obyvatel vod teplotní rozdíly nejsou tak významné. „Ve větších hloubkách jezera je teplota v létě hodně podobná jako v zimě,“ tvrdí hydrobiolog.

„Přes zimu spousta tvorů zaleze, do jara je ztuhlá a nedělá nic. Ale blíží se jaro, takže kdybychom se zanořili někde pod ledem, tak můžeme zjistit, že raci začínají být aktivní,“ dodal.

U nás máme tři druhy původně evropských raků. „Rak říční, který je na našem území původní, pak také rak kamenáč, který je zvláště zastoupen v povodí Berounky. Raka bahenního ale dovezli v 19. století z Běloruska.“


Platí stále, že voda, v níž pobývají raci, je čistá? „Rak je populárním symbolem čisté vody, ale je to trochu pověra. Náš rak říční je spíš indikátorem, že voda není dramaticky špinavá. Pokud se voda dostatečně míchá a je okysličená, tak i středně organicky zatížená voda rakům nevadí.“

„Máme i přivandrovalce z Ameriky raka pruhovaného, který se vyskytuje hodně v Labi i Vltavě. Ten vztah k čistotě vody nemá žádný, je schopen obývat i velmi znečištěnou vodu,“ upozornil Petrusek.

Úplnou novinkou, ale i bohužel špatnou zprávou je to, že se v loňském roce potvrdil hned na dvou místech výskyt raka mramorovaného, kterého vysazují do volné přírody akvaristé, a který se rozmnožuje nepohlavně.

„Takže máte jednoho raka, ten rychle roste a brzy dospívá, za pár měsíců budete mít pravděpodobně spoustu malých ráčků a budete přemýšlet, co s nimi Někteří akvaristé těmto rakům dají svobodu a to je velký problém, protože i jedna samice může v principu založit celou populaci,“ vysvětlil vědec.

Ten slíbil, že se budou experti snažit iniciovat, aby se udělal zásah a dvě stávající populace raka mramorovaného se vyhubily. Čím vlastně tento invazní druh ohrožuje české raky?

„Jedna z hrozeb je to, že může přenášet chorobu, která naše druhy vyloženě hubí, tzv. račí mor. Když se tento rak dostane do nějakého ekosystému, tak ovlivní strukturu společenstva. Takže když se rak mramorovaný potká s naším rakem, bude mu konkurovat,“ popsal importovanou hrozbu pro české raky Adam Petrusek.

autoři: jkl , oci
Spustit audio