Na povinnost elektronické evidence tržeb se připravují také obchody na šumavském venkově

21. únor 2017

K systému elektronické evidence tržeb (EET) se maloobchody i velkoobchody v celém Česku budou muset připojit od prvního března. Některé menší provozovny tak zřejmě skončí.

Také v šumavských vesnicích se stále častěji mluví o EET. Zatímco dosud musí elektronicky evidovat tržby provozovatelé hospod nebo penzionů, od března budou mít tuto povinnost i provozovatelé obchodů. S novinkou se šumavští obchodníci vyrovnali různě.

Někteří s podnikáním končí, jiní na první březen nečekali a tržby evidují už teď. Dlouhá Ves je jednou z více než stovky prodejen, které provozuje Západočeské družstvo Sušice. Právě tam ale nová povinnost velké změny nepřinese.

„Od 16. 2. jedeme v režimu EET, rozhodli jsme se toto realizovat s předstihem, abychom třeba vychytali případné nedostatky. My máme už dlouhodobě vybavené prodejny pokladními systémy, znamenalo to pouze udělat si elektronické přihlášení do systému a udělat drobné softwarové úpravy" vysvětlil předseda Západočeského družstva Sušice Roman Bruzl.

Že by EET zlikvidovala družstevní vesnické prodejny, si předseda Bruzl nemyslí, upozorňuje ale na jiný problém. Oblast Šumavy je podle něj známá tím, že se malé obce většinou vylidňují a prodejny v těchto oblastech mají opravdu nízké tržby. Každé další snížení je pak citelně znát.

„Pokud nějaká ztrátovost existuje, tak je to pouze v důsledku nízké kupní síly obyvatel na vesnickém prostoru," uvedl Roman Bruzl.

Pro některé soukromníky znamená EET konec podnikání

Povinnost elektronicky evidovat tržby ale někteří podnikatelé jako problém vidí, pro mnohé je to poslední rána v řadě dalších nepříznivých podmínek.

„Pokud se mluví o narovnání podnikatelského prostředí, tak to není jen o EET, ale je to i o dodavatelích, protože ty nejmenší prodejny mají jiné podmínky než velké řetězce a velké prodejny. EET byla poslední kapkou," popsal problematiku Jaroslav Řáha, který právě o víkendu po letech uzavřel prodejnu v šumavském Ostružně. Podle něj nejde o snahu vyhnout se poctivému přiznání tržeb.

Prodejna v Ostružnĕ na Šumavě

„Tady by nehrozilo něco nepřiznat, protože na počet obyvatel a na tu tržbu to zásadně nehrozí," shrnul Jaroslav Řáha.

Prodejna v Ostružně, vesnici se zhruba padesátkou obyvatel, je ale pro místní důležitá. Podporu a pomoc tak přislíbila starostka obce Marie Mračková, místní radnice podle ní ochotně přispěje na elektronickou pokladnu a na cokoliv, co bude potřeba. Také Západočeské konzumní družstvo Sušice je připravené s obchodníky individuálně jednat a případně některé zavedené prodejny na vesnicích dál provozovat.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio