'Pozor na sexuální pasti.' Šéf estonské rozvědky varuje vojáky NATO před ruskými triky

Vojáky Severoatlantické aliance rozmístěné v Pobaltí kvůli odstrašení Ruska před případnou invazí varoval šéf estonské rozvědky, aby si dávali pozor, protože Rusko proti nim může nasadit „celý arzenál prostředků". Ten sahá od vyprovokovaných rvaček v hospodách přes „tradiční sexuální pasti" až po hackerské útoky a počítačovou špionáž, a to vše proto, aby se zkompromitovalo posílení východního křídla NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci NATO

Vojáci NATO | Foto: NATO Press Service

Varování velitele estonské rozvědky Mikka Marrana „před triky soupeřova týmu", zveřejněné v britském listu The Times před odjezdem 800 mladých britských vojáků do Estonska, zaujala i ruská a pobaltská média.

Na serveru Delfi se vzápětí rozpoutala ironická debata, proč nebyli včas varováni i čeští vojáci a zda proti pětici českých vojáků, kteří se dostali do sporu s ochrankou baru v litevské Klajpedě, zasahovali v uniformách místní policie „Putinovi agenti".

Zazněl v ní ale i návrh, zda tedy místo vojáků, kteří buď válčí, anebo pijí, neměli do Pobaltí raději pozvat mnichy.

Server Newsru.com poznamenal, že i Rusko, nedůvěřující NATO, zvětšuje své síly u západních hranic. Současně ruský prezident Vladimir Putin označil za výmysl, že by Rusko ohrožovalo Pobaltí, podle něj naopak NATO „ustavičně provokuje a snaží se přimět (Rusko) ke konfrontaci".

O rozmístění asi 4000 aliančních vojáků v Pobaltí rozhodl loni v červenci summit NATO ve Varšavě jako o posílení východního křídla aliance, znepokojeného agresivní politikou Ruska vůči Ukrajině.

Estonské varování se v britském tisku objevilo poté, co v litevském přístavu Klajpeda měla pětice českých vojáků podle serveru ihned.cz incident s ochrankou baru a následně s policií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme