Kruté týrání štěněte. 'Půl roku přežívalo bez světla a pohybu, okusovaly ho krysy'

V šesti měsících neumí chodit, protože nemá žádné svaly. A i když se štěněte maďarského ohaře ujali v útulku a je pod dohledem veterinářů, zatím vůbec není jisté, jestli "péči" svého původního majitele přežije. Zpravodajský web Českého rozhlasu objevil další případ brutálního týrání psa, tentokrát ze severu Moravy. Vše nasvědčuje tomu, že zvíře někdo odmalička držel v těsném a tmavém prostoru, v němž se prakticky nemohlo hýbat. Jeho trápení skončilo až v sobotu, kdy ho neznámý člověk přinesl do útulku v Albrechticích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestiměsíční štěně maďarského ohaře, které někdo brutálně týral.

Šestiměsíční štěně maďarského ohaře, které někdo brutálně týral. | Foto: Čtyřlístek pro hafany Dana Bílková

"Zvířatům pomáhám pět let, ale ještě nikdy jsem na vlastní oči takto zuboženého psa neviděla, totéž říkali i veterináři," uvádí příběh o Jeanu Valjeanovi, jak štěně maďarského ohaře pojmenovala, Dana Bílková. Všichni místní o ní vědí, že vede sdružení Čtyřlístek pro hafany, které v Albrechticích poblíž Českého Těšína pomáhá týraným zvířatům. Ve svém domě společně s manželem zachránili desítky psů. Zřejmě pro to k ní někdo v sobotu večer krabici se ztýraným psem položil.

"Než jsme šli spát, našli jsme ho na zahradě. Lidé je vozí často, tentokrát byl ale pejsek tak zbídačený, že nám ho někdo nechal za brankou a odložil do zahrady," vzpomíná žena.

Nejdříve si myslela, že na zahradu někdo odložil poštovní balík, psa s břichem nafouknutým kvůli podvýživě, plného červů objevila až poté, co krabici s manželem odnesla do domu.

Neměl svaly

"Neměl žádnou svalovou hmotu, prostě kosti potažené kůží. Nemohl chodit, nemohl nic. Totálně apatický, smířený s tím, že umře," popsala Bílková ztýrané zvíře, o němž si v první chvíli myslela, že je mrtvé. Jméno Jean Valjean mu dala podle hlavní postavy románu Bídníci. "Naskočilo mi, když jsem tuto trosku poprvé držela v náručí," vysvětluje Bílková.

Dostal lopatou, zahrabali ho do sněhu. Týraného psa se teď ujali lidé ze Šindelové

Číst článek

Hned druhý den vzala štěně k veterinářům, kteří potvrdili, že ho někdo od narození týral. Místo běžných 20 kilogramů pes vážil pouhých šest.

"Od narození musel žít v absolutně uzavřeném malém prostoru, kde se nemohl vůbec pohybovat. Celých šest měsíců ležel, nemá na sobě jediný sval, žádnou svalovou hmotu, stažené šlachy. Vypadá to, jako by ještě nikdy nechodil. Padal, neudržel se na nohách. Navíc byl držen ve tmě, v tmavé kleci či v bedně, protože neustále vyhledává tmavé kouty. Má na sobě hnisavé ranky. Těžko říci od čeho, ale vypadá to, že ho okusovaly krysy," odhaduje pečovatelka.

Podle zvířecích lékařů je nejisté, zda Jean Valjean přežije, a pokud ano, za jak dlouho bude v pořádku.

"On není nemocný, je pouze podvyživený a zanedbaný. Pouze kvůli hnisavým rankám bere antibiotika. Potřebuje kvalitní stravu, doplňky kvůli kloubům, které má v háji a tak dále. Ten proces, aby byl alespoň trošku fit, bude určitě na několik měsíců. Teprve pak se uvidí, jestli budou potřeba nějaké operace. Veterináři se přiklánějí k názoru, že nikoliv," věří Bílková. Sama ale připouští, že štěně rozhodně nemá vyhráno.

Jeho stav se zhoršil

"V pondělí vypadalo úžasně, ale dnes (úterý) nám dělá starosti. Od rána leží, nechce jíst ani pít. Zrovna jsme ho krmili přes stříkačku a dávali jsme mu léky. Leží, apaticky kouká a je nějaký horší," popsala aktuální stav zvířete. Ona ani nikdo z jejího okolí si neumí vysvětlit, proč někdo štěně takto surově trýznil. "Nikdy jsme se s ničím takovým nesetkali. Máme strach, abychom tady v okolí neměli nějakého perverzního člověka, který takto týrá zvířata," obává se žena.

Zajímal by ji také příběh, jak se polomrtvé zvíře dostalo ze svého vězení až za branku jejího domu. "Proč nám ho tady někdo položil? Kdo ho zachránil? Asi těžko někdo, kdo ho půl roku takhle týral," přemítá. I když by ráda věděla víc, policii zatím nekontaktovala. I proto, že měla plné ruce práce se záchranou Jeana Valjeana a dalších 24 psů, o které se společně s manželem starají.

"Uvažujeme o tom, ale jsme skeptičtí. Policie nic nevyšetří. Co mohou vypátrat? Spíš chceme zveřejnit jeho fotografie, jestli ho někdo nepozná," plánuje. Snímky štěněte již publikovala na facebookových stránkách sdružení Čtyřlístek pro hafany, stejně jako několik videí, které viděly již desetitisíce lidí.

'Najdeme mu nejlepší domov'

I když je Jean Valjeanův případ výjimečný, ponechat si ho Bílková neplánuje. "Postupovat budeme stejně jako u všech zvířat. Ve chvíli, kdy bude moci odejít do nového domova, pečlivě vybereme kam. Už nyní máme několik desítek nabídek od chovatelů těchto ohařů s fotografiemi, životopisy. Bude z čeho vybírat, určitě mu najdeme ten nejlepší domov," je přesvědčená.

Nové majitele už našel pes, o jehož podobně otřesném případu média informovala nedávno. Dosud neznámý člověk ho praštil do hlavy lopatou, zavázal do pytle a zaživa zahrabal do sněhu. Zvíře se ale samo dokázalo vyhrabat a po zotavení na záchranné zvířecí stanici se ho ujal manželský pár. Na rozdíl od Jean Valjeana šetří věc policie, dosud však pachatele nenašla. "Na případu stále usilovně pracujeme," uvedla mluvčí policejního ředitelství Karlovarského kraje Kateřina Krejčí. Za týrání zvířat hrozí pachatelům až dva roky vězení.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme