Ruský opozičník Dadin je volný. Nejvyšší soud zrušil verdikt za protivládní protesty

Ruský politický vězeň Ildar Dadin je volný. Nejvyšší soud zrušil verdikt, který Dadina poslal na dva a půl roku do vězení, a to za opakované protivládní protesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ildar Dadin v policejním antonu během jednoho ze svých zadržení ruskými bezpečnostními složkami.

Ildar Dadin v policejním antonu během jednoho ze svých zadržení ruskými bezpečnostními složkami. | Foto: Repro Elisa Espouy / Youtube

Čtyřiatřicetiletý Dadin se tak zřejmě ještě ve středu po více než dvou letech vězení dostane na svobodu. Rozhodnutí Nejvyššího soudu má okamžitou platnost a nelze se proti němu odvolat.

Soud Dadina původně odsoudil k tříletému trestu za opakované porušení zákona o veřejném shromažďování, později trest zmírnil na dva a půl roku.

‚Bojím se, že mě zlomí mučení. Nepřežiju déle než týden.‘ Uvězněný kritik Kremlu prosí o pomoc

Číst článek

Amnesty International Dadina zařadila na seznam politických vězňů. Aktivista si v rozhovoru se svým obhájcem a v dopisech manželce stěžoval na mučení a nelidské praktiky ve věznici v Karélii. "Nebojím se smrti. Bojím se, že mě zlomí mučení a poddám se jim," nadiktoval Dadin na sklonku října svému právníkovi.

V dopise manželce Anastasiji Zotovové tvrdil, že ho dozorci i samotná správa věznice systematicky týrali, protože trval na svých právech a protestoval proti jejich porušení. Dadin popsal, že do něj opakovaně kopala asi desítka lidí naráz, načež ho topili v záchodové míse; posléze mu spoutali ruce za zády a zavěsili ho za ně ke stropu jako kus masa. Údajně mu také vyhrožovali znásilněním. Pak ho prý bili pravidelně, den za dnem.

Ildar Dadin je známý opoziční aktivista, který před svým uvězněním proslul sóloprotesty proti režimu Vladimira Putina - stávající vládce Kremlu je podle aktivisty "hanbou Ruska". Jenže vytrvalými demonstracemi se Dadin provinil proti nedávné úpravě ruského trestního zákoníku, konkrétně proti článku 212.1, který stanovuje trest pro ty, kdo „opakovaně porušují zavedený pořádek organizováním nebo pořádáním schůzek (nebo) shromáždění.“

Příběh vězněného kritika Kremlu. Je připravený obětovat své zdraví i život, říká jeho manželka

Číst článek

Předloni v prosinci ho za to moskevský soud potrestal třemi lety odnětí svobody, které odvolání zkrátilo na dva a půl roku. (Tři roky starý zákon je reakcí ruského režimu na velké protivládní protesty v letech 2011 a 2012. Dadin je prvním člověkem, který byl na jeho základě poslán do vězení – pozn. red.)

Martin Dorazín, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme