Délka života se přiblíží devadesátce. Češi v dlouhověkosti porazí Poláky i Američany

GRAF UVNITŘ: Délka života by se měla zvyšovat. V roce 2030 se podle nové studie průměrný věk dožití v některých zemích přiblíží devadesátce. Mezinárodní výzkum, kterého se účastnilo i Česko, seřadil státy do pomyslného žebříčku. Zatímco Jihokorejci můžou slavit, ve Spojených státech příliš nadšení nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Penzisté, senioři, důchodci tančí, tanec (ilustrační foto)

Penzisté, senioři, důchodci tančí, tanec (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Spojené státy si totiž na rozdíl od jiných bohatých zemí do budoucna moc nepolepší. V roce 2030 by se měla průměrná doba dožití u Američanů pohybovat kolem sedmdesáti devíti let u mužů a osmdesáti tří let u žen. USA tak předběhne například Mexiko, Polsko i Česká republika.

Největším rekordmanem z opačného konce jsou Jihokorejci. Tam by se ženy za třináct let měly průměrně dožívat víc než devadesáti let a muži osmdesáti čtyř let.

Devadesátiletý 'pétépák' porazil u soudu Chovance. Odškodnění vybojoval na devátý pokus

Číst článek

Do výzkumu se zapojilo třicet pět rozvinutých zemí. Počítalo se s mnoha faktory - kvalitou lékařské péče, počtem násilných trestných činů a zdravotním stavem obyvatelstva. Spojené státy v žebříčku klesly kvůli největšímu počtu vražd, absence veřejné lékařské péče a také proto, že jsou Američané nejobéznější. Další generaci lidí ve Spojených státech tak hrozí, že nebudou žít o moc déle než jejich rodiče.

Češi si v průzkumu mírně polepšili. Umístili jsme se na 25. místě, jen dvě místa před Američany, hned před Poláky. V roce 2030 by měl podle studie průměrný český muž žít asi osmdesát a žena 85 let.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme