Blokování hazardu na internetu není cenzura, řekl Ústavní soud

Blokování nepovolených hazardních her na internetu je podle Ústavního soudu v pořádku.

Ministerstvo financí může sestavovat seznam nepovolených internetových her a poskytovatelé připojení je pak musí blokovat. Ústavní soud tak dnešním rozhodnutím nechal v platnosti současné znění zákona o hazardních hrách.

Zrušení některých ustanovení zákona navrhla skupina senátorů. Měli za to, že to ministerstvu umožní neomezeně cenzurovat internet. Podle ústavních soudců ale jde o legitimní technické opatření, běžné i v jiných zemích.

Zákon zavedl novou kategorii her, které nejsou řádně ohlášené, nebo nemají licenci. Jejich seznam vede ministerstvo financí. Přístup na tyto stránky musí poskytovatelé internetového připojení blokovat, jinak jim hrozí až milionová pokuta.

„Stát se prostě brání proti nelegálnímu provozu hazardních her na internetu. Na tom není nic závadného či snad omezujícího práva svobodně podnikat nebo vlastnit majetek,“ uvedl ústavní soudce Jaromír Jirsa.

„Jde jen o technické opatření, prostřednictvím kterého se ‚odstřihnou‘ závadné webové stránky, prostřednictvím kterých se často obchází zákon. Jde o legitimní opatření státu, které je běžné v řadě evropských zemí. O nějaké cenzuře nemůže být ani řeč,“ dodal.

Ministerský seznam nepovolených her je zatím prázdný. Proti zařazení na něj i proti pokutám se provozovatelé her můžou bránit správní žalobou.

autor: gaj
Spustit audio