Výjimečná shoda politiků: prioritou u brexitu je zachování vstupu na trh a práv Čechů

Zachování práv českých občanů, ekonomických vazeb a spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti jsou prioritami Česka pro jednání o vystoupení Velké Británie z EU. Na schůzce, kterou na středu svolal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), se na tom shodli zástupci sněmovních stran. Podle premiéra jde o vzácnou shodu české politické scény. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) věří tomu, že tato shoda posílí Česko při jednání o společné evropské vyjednávací pozici. Schůzky zástupců stran by měly pokračovat i do budoucna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci brexitu demonstrovali v hlavním městě Británie

Odpůrci brexitu demonstrovali v hlavním městě Británie | Zdroj: Reuters

Výsledkem schůzky, na kterou dorazili předsedové ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM, TOP 09 a hnutí Úsvit - Národní koalice, je prohlášení, které bude podle Sobotky připojeno k mandátu české vlády pro jednání o brexitu. Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše zastupoval europoslanec Pavel Telička.

V prohlášení se předsedové všech stran zavázali, že budou usilovat o co nejužší politické, ekonomické a bezpečnostní vztahy s Londýnem. Komunisté a Úsvit podepsali dokument s podmínkou, že ho ještě projednají stranické orgány.

"Hlavními prioritami pro jednání o podmínkách ukončení členství Spojeného království v Evropské unii jsou z pohledu ČR především zachování stávajícího přístupu na trh zboží a služeb, zajištění práv našich občanů a vyřešení rozpočtových záležitostí," píše se v textu.

Oxford ve Francii? Univerzita kvůli brexitu hledá cesty, jak nepřijít o unijní výhody

Číst článek

Jako zásadní předsedové stran označili také nastavení budoucích vztahů Česka a Británie v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti. "Shodujeme se na nutnosti dalšího rozvoje našeho spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti," uvedli v dokumentu.

Sobotka po schůzce ocenil, že opozice a vláda se dokázaly na českém postoji dohodnout. "Dnešek je vzácný okamžik shody. Takových tady v posledních deseti patnácti letech mnoho v Poslanecké sněmovně nebylo. Já myslím, že je dobrý signál, že se česká politická reprezentace dokázala shodnout na tom, co je náš národní zájem v rámci vyjednávání, která povede Evropská unie," uvedl na tiskové konferenci po jednání.

Podle Bělobrádka může shoda pomoci Česku prosadit jeho priority i do společné evropské pozice pro vyjednávání s Brity. "Pokud v Evropské radě řeknete, že to je průřezová dohoda všech politických sil ve sněmovně, tak to samozřejmě svoji váhu má," řekl vicepremiér. Za nejdůležitější považuje, aby se nezhoršilo postavení českých občanů v Británii.

Skupina se podle Sobotky bude scházet i v budoucnu zřejmě na úrovni místopředsedů stran. Nadále se bude zabývat brexitem, otevřít by se ale mohla i otázka reformy Evropské unie.

Jednání o vystoupení Británie z EU povedou členské země společně. Podle prohlášení se Česko chce aktivně podílet na formování společné pozice EU a zároveň docílit toho, aby nové vztahy mezi Londýnem a Bruselem zohledňovaly národní zájmy ČR.

Oficiálně proces vystoupení Británie z EU začne nejspíš v březnu, až britská premiérka Theresa Mayová oznámí v Bruselu, že její země na základě výsledků loňského referenda odchází z unie.

Předpokládá se, že jednání nebudou snadná, spory se očekávají především v oblasti volného pohybu a v přístupu na unijní trh. Mayová už dala na vědomí, že chce takzvaný tvrdý brexit, tedy úplné oddělení od EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme