Budvar dostal výjimku. Firmy vlastněné státem, kraji nebo obcemi nemusí zveřejňovat smlouvy

Výjimku ze zveřejňování smluv v registru by měly vedle národního podniku Budějovický Budvar dostat i všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. V novele zákona o registru smluv to o jeden hlas schválila Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna (ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Poslanci přitom o konečné podobě návrhu ve středu hlasovali hned dvakrát. Poprvé o jeden hlas neprošel, když z přítomných 161 poslanců pro něj zvedlo ruku jen 80. Výsledek ale zpochybnil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Hlasoval jsem v tomto posledním hlasování ano a na záznamu mám: zdržel se. Zpochybňuji hlasování,“ ztěžoval si Sklenák a přítomní poslanci jeho námitku schválili. Hlasovalo se tak podruhé.

Rekonstrukce státu novelu zákona kritizuje
Podle iniciativy poslanci schválením novely zákona o registru smluv vyprázdnili obsah normy, která bránila plýtvání veřejnými prostředky. Nedali přednost zájmu občanů před snahou lobbistů zakrýt finanční toky, uvedla iniciativa v tiskové zprávě.
„Jako záminka k hlasování sloužila výjimka pro národní podnik Budvar, kterou předložil Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta se však brzy stala nosičem pro desítky dalších pozměňovacích návrhů. Na konci všeho je výrazně okleštěný zákon," uvedla Rekonstrukce státu. Podle ní nyní vypadnou z registru smluv kontrakty v rozsahu 148 miliard korun ročně.
„Řada poslanců tak porušila svůj slib, který dali veřejnosti před čtyřmi lety - podporovat zveřejňování smluv státu na internetu," uvedla iniciativa. Poslanci podle ní často předkládali návrhy, které psaly přímo podniky a instituce, které žádaly výjimku.

K tomuto hlasování se nepřihlásilo hned pět poslanců sociální demokracie místo předešlých dvou, takže stačilo, aby se ze 159 přítomných pro návrh vyslovilo 80 poslanců. Novela zákona o registru smluv tak byla přijata nejnižším možným počtem hlasů.

Původní návrh novely zákona o registru smluv z dílny KDU-ČSL počítal s výjimkou pouze pro pivovar Budvar. Poslanci ale rozhodli, že ji dostanou i všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Zajímá vás, kteří poslanci odhlasovali výjimku z registru smluv? Zde máte jmenný seznam.

Pod zákon o registru smluv by navíc neměla spadat ujednání, na něž se vztahuje bankovní tajemství, a ta, která se týkají nakládání s výbušninami. Výjimku budou mít i kolektivní smlouvy. V databázi nebudou muset být ani smlouvy některých dobrovolných svazku obcí.

Určité úlevy by měly mít podle poslaneckého znění předlohy, kterou nyní dostane k posouzení Senát, i Česká televize a Český rozhlas. Pod zákon by sice spadaly, nemusely by ale vkládat do registru smlouvy, které se týkají výroby a vysílání sportovních pořadů včetně nákupu práv, a dohody o nákupu práv převzatých pořadů. Veřejné vysoké školy by v registru nemusely zveřejňovat smlouvy, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

Budvar se odmítá v registru smluv 'svlékat před konkurencí'. Většina firem s tím nemá problém

Číst článek

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 000 korun. Od letošního července má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme