Problémy na D8. Dopravní omezení na dálnici zůstane další dva měsíce, potvrdilo ředitelství silnic

Dopravní omezení na dálnici D8 nad Prackovicemi na Litoměřicku potrvá ještě zhruba dva měsíce. Dálnice není plně průjezdná v délce asi dvou kilometrů, omezení je na ní od zprovoznění v prosinci loňského roku. Důvodem je nestabilní podloží pod tzv. prackovickou estakádou. Radiožurnálu to potvrdil Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci pracují i v mrazech na zajištění rizikového úseku D8 u Prackovic

Dělníci pracují i v mrazech na zajištění rizikového úseku D8 u Prackovic | Foto: Jan Bachorík

Podle něj je ale celá oblast už uklidněná a ani obleva žádné posuny ve svahu nezpůsobila. Dopravní omezení ale ještě několik týdnů potrvá. „Rozhodli jsme se ponechat ten dopravní režim tak, jak je, až do skončení posledních kotvících prací,“ uvedl Rýdl.

Trasu dálnice Českým středohořím kritizovali například geolog Vladimír Cajz. Podle bývalé ředitelky kontroly kvality staveb ŘSD Miloslavy Pošvářové byla podceněná příprava D8 v rizikovém území.

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří byl pro běžnou dopravu zprovozněn loni 17. prosince. Kvůli nestabilnímu podloží je ale u prackovické estakády provoz sveden na jeden ze dvou mostů. ŘSD okolí sesuvu z roku 2013 a také estakády u Prackovic nonstop monitoruje.

Za sesuv svahu na D8 může špatné zajištění, vyplývá z analýzy Akademie věd

Číst článek

Podle akademiků hrozí na D8 další sesuvy podobné tomu z léta 2013. Ředitelství silnic a dálnic při slavnostním otevření v prosinci slibovalo, že do měsíce se bude jezdit po obou mostech. Ministerstvo dopravy trvá na tom, že dálnice je bezpečná.

Slavnostního otevření se účastnila řada českých a německých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana, který v projevu kritizoval takzvané zelené aktivisty. Stavba 94 kilometrů dlouhé dálnice D8 trvala 32 let.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme