Obyvatelé Jižního Súdánu trpí hladem, může za něj válka

Francouzský deník Libération se zaměřil na dění v nejmladším státě světa, Jižním Súdánu. Připomíná, že Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO za posledních šest let nevyhlásila nikde hladomor, až teď na súdánském jihu. List poukazuje na statistiky, podle nichž tam hladoví až 100 tisíc lidí v provincii Unity. Cituje vyjádření představitele FAO Serge Tissota, který oficiální řeč prohlášení své instituce doplňuje slovy, že v Jižním Súdánu začali muži i ženy hladem umírat.

Tamní míra hladovění odpovídá páté fázi, kterou úřady označují pojmem katastrofa. Předcházely fáze urgence a potravinové krize. Podle zjištění deníku Libération až polovina populace, to je asi čtyři a půl milionu obyvatel Jižního Súdánu, má vážné problémy s výživou. Citovaný představitel FAO Serge Tissot dodává, že tato země by mohla zmíněný region uživit. OSN tam rozdává osivo, rybí plůdek i vybavení pro chov zvířat. Země je ale podle Tissota tak rozdělená, že jakékoliv dlouhodobé akce je tam těžké udržet.

Válečná devastace

Deník Libération připomíná, že Jižní Súdán získal nezávislost v roce 2011 a už od prosince 2013 tam zuřila občanská válka mezi armádou věrnou prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci vedenými bývalým Kiirovým zástupcem Riekem Macharem. Znesvářené tábory podepsaly křehkou mírovou dohodu v létě 2015. Riek Machar se sice vrátil do hlavního města Džuby, ale brzy odtamtud musel s částí svých lidí utéct, dokonce prý pěšky. Dnes žije v exilu v Jihoafrické republice. Deník také popisuje, jak zemi devastují různé vojenské a polovojenské skupiny, včetně těch věrných prezidentu Kiirovi.

V Jižním Súdánu jsou vojáci OSN. Třináct tisíc modrých přileb ale podle francouzského deníku Libération nedokáže zastavit násilnosti ani chránit civilní obyvatelstvo. Právě proto, jak konstatovala interní zpráva OSN, do níž autoři článku nahlédli, velký počet měst a vesnic nedokáže uniknout násilným akcím katastrofálních rozměrů.

Jižní Súdán

Útoky na kamiony

OSN poukazuje na to, že válka neničí jen ty, kdo se jí účastní, ale také vnitřní trh. Kamiony se zbožím bývají pravidelně terčem útoku a obchody v Jižním Súdánu skomírají také kvůli velké inflaci. V posledních dnech podalo demisi několik významných členů vlády. Například generál Thomas Cirillo Swaka obvinil v dopise z 11.února prezidenta z etnických čistek. Šest dní poté se ministr práce Gabriel Duop Lam přidal k táboru povstalců věrných prezidentovu oponentovi Macharovi. Vzápětí opustil svou funkci šéf vojenské justice, generál Henry Oyay Nyago, který hlavě státu napsal: „Váš režim páchá genocidu. Už nemohu mlčet.“

Citovaný expert FAO Serge Tissot v deníku Libération upozorňuje, že organizace lidem trpícím hlady pomůže, až k nim bude mít přístup. Za největší nebezpečí považuje Tissot fakt, že pět milionů Jihosúdánců je v ohrožení, definovaném podle mezinárodních kritérií stupněm 3 a 4. I mezi těmito lidmi jsou případy úmrtí hladem.


autor: mam
Spustit audio